Tips Permohonan Biasiswa untuk Pengajian Luar Negara


Scholarship image_1

UPDATED: Mencari Peluang Belajar di Luar Negara ketika Kegawatan Ekonomi

Assalamualaikum,

Kepada yang berminat untuk belajar di luar negara, tentu kepala runsing memikirkan kos pengajian dan sara hidup. Mana nak dapat duit? Kalau kaya, boleh saja dapat tajaan PAMA (duit Papa dan Mama ;p). Kalau kurang berkemampuan dari segi kewangan, perlukah kita melupakan hajat untuk mengembara menuntut ilmu? Oh tidak! Hendak 1000 daya, tak hendak 1000 dalih.

Sebenarnya selain daripada biasiswa Malaysia, ada banyak peluang biasiswa lain dalam dunia ini. Yes, I’m serious! Buktinya saya sendiri pernah mendapat biasiswa negara lain. Saya akan terangkan caranya di bawah.

Formula untuk mencari dan mendapatkan biasiswa ialah A & S: ALERT and SMART. Tawaran biasiswa selalunya dibuka awal dan tempohnya sekejap saja. Jadi sentiasalah ALERT dengan setiap tarikh tutup tawaran dan peraturan yang dikenakan. Konsep memburu biasiswa ialah cuba saja sebanyak yang mungkin, doa dan kemudian tawakal. Belum cuba, belum tahu. Gagal diterima untuk satu biasiswa, tidak bermakna akan gagal buat selamanya.

Sewaktu mengisi borang biasiswa, jadilah SMART dalam pengurusan masa dan teknik untuk menjadikan diri ‘outstanding’. Contohnya: Saya ada sijil sarjana muda dalam bidang Sastera Parsi. Kalau ikutkan, ia bidang yang pelik, macam takde faedahnya, kerja pun mana nak dapat, dan sastera? How to make money meh?

Tapi saya ‘tune’ kan sikit dengan mengatakan saya unik, menguasai bahasa yang jarang orang ambil dan hasilnya orang dari pelbagai bidang seperti bisnes dan perfileman yang mencari saya kerana bidang saya yang ‘rare’. Pengalaman dalam setiap kerja amat menarik dan duit yang diperoleh memberi kepuasan.

Haaa…gitulah ye. Saya bukannya nak mempromosikan diri tapi saya ingin memberi contoh bagaimana cara untuk ‘pusing’ segala kekurangan dan menjadikan ia kekuatan. Macam itulah baru nampak ‘outstanding’ dan ia amat penting dalam proses merebut biasiswa. Dalam permohonan biasiswa, kita perlu ‘menjual diri’ untuk menarik perhatian pihak penaja tetapi ia perlu dilakukan dengan berhemah, bermaruah dan bergaya. Awas supaya tidak jatuh dalam perangkap SS, syok sendiri dan STM, sombong tak menentu.

Sebenarnya kalau anda google ‘Scholarships for Malaysians’, anda akan jumpa banyak tawaran. Ada tawaran daripada pelbagai universiti, institusi, syarikat dan sebagainya untuk pengajian di dalam dan di luar negara.

Jika anda google ‘Scholarships for international students’, anda juga akan jumpa pelbagai tawaran biasiswa daripada universiti atau institusi luar negara khas untuk pelajar antarabangsa seperti anda.

Ok, di sini saya jelaskan beberapa biasiswa yang ada.

1) JPA. Selalunya pelajar lepasan SPM akan cuba mendapatkan biasiswa JPA untuk belajar di luar negara. Dapat saja keputusan SPM, cepat-cepatlah tanya guru atau rakan-rakan tentang biasiswa ini. Kalau tak pun, sila google sendiri.

2) MARA. Untuk mereka yang nak belajar MA/PhD di luar negara, selalunya tawaran pinjaman MARA akan dibuka pada bulan Februari/Mac dan tempohnya sekejap saja. Sangat ramai yang akan memohon, jadi buatlah persediaan yang terbaik untuk permohonan. Strategi terbaik ialah memohon pinjaman MARA ini dengan surat tawaran universiti (100 universiti terbaik) dan keputusan IELTS/TOEFL.

3) My Brain/My Master/My PhD: Ini adalah tawaran biasiswa yang baik daripada pihak kerajaan untuk pengajian di universiti Malaysia atau universiti luar negara cawangan Malaysia. Boleh semak senarai universiti di laman web MyBrain15.

4) SLAB/SLAI: Khas untuk tutor/fellow/pensyarah dari institusi pengajian awam. Para pensyarah IPTA sememangnya dimestikan untuk mempunyai PHD, jadi tiada masalah untuk biasiswa. Cuma para pensyarah perlu berusaha untuk mendapatkan surat tawaran universiti sebelum memasuki sesi temuduga bersama ahli panel yang selalunya terdiri daripada para profesor dan unit cuti belajar.

Lagi satu cara ialah para graduan mencari peluang fellowship atau tenaga pengajar muda dari IPTA. Setelah mendapat tempat di IPTA tersebut, barulah mula cari tempat untuk menyambung pelajaran.

4) Yayasan Khazanah: Jika berminat, sila pastikan anda sudah mempunyai tawaran universiti sebelum membuat permohonan.

5) Yayasan/Kerajaan negeri: Sila semak negeri masing-masing. Setahu saya Yayasan Terengganu ada menawarkan biasiawa untuk anak-anak Terengganu untuk pengajian di dalam dan di luar negara.

6) Zakat: Sila semak zakat di negeri masing-masing. Orang yang menuntut ilmu di jalan Allah termasuk dalam golongan asnaf juga.

Sekarang kita lihat pula beberapa biasiswa luar negara:

7) Chevening Award: Ini adalah biasiswa yang berprestij daripada United Kingdom. Para pemohon biasiswa ini mesti mempunyai pengalaman kerja tidak kira samada pekerjaan tetap, sementara atau sukarela selama 2 tahun atau 2800 jam. Tarikh tutup permohonan biasanya pada bulan November. Tempoh permohonan sangat pendek, jadi berwaspadalah selalu

8) Commonwealth Scholarship: Biasiswa ini khas untuk mereka dari negara-negara komanwel. Tarikh tutup permohonan berbeza mengikut negara, jadi sila semak website biasiswa komanwel Malaysia.

9) Fulbright Award: Ini adalah biasiswa berprestij daripada USA. Tahap kesukarannya seperti permohonan untuk Chevening. Para pemohon juga perlu ada pengalaman kerja dan mesti berwaspada dengan tempoh permohonan yang pendek.

10) Korean Government Scholarship: Biasiswa kerajaan Korea khas untuk pelajar antarabangsa. Proses pemilihannya sangat ketat dan bilangan calon yang dipilih mungkin berubah setiap tahun. Sila rujuk website kedutaan Korea untuk keterangan lanjut.

11) Japanese Government Scholarship: Biasiswa kerajaan Jepun untuk pelajar antarabangsa. Sila rujuk kedutaan Jepun untuk maklumat.

Dan…banyak lagi sebenarnya. Boleh cuba google sendiri ye? Hehe.

Ingat, jangan takut sebelum mencuba. Di sini saya senaraikan biasiswa keluarga kami. Saya tiada niat untuk membanggakan keluarga sendiri. Saya cuma berharap anda akan mendapat inspirasi untuk terus mencuba dan tidak berputus asa.

1- Saya mendapat biasiswa dari kerajaan Iran untuk sarjana muda dalam Bahasa dan Sastera Parsi di Universiti Al-Zahra, Tehran. Ketika itu, saya sengaja bertanya tentang biasiswa di kedutaan Iran di KL. Rupa-rupanya mereka memang ada tawaran biasiswa cuma tiada yang memohon kerana tiada maklumat atau ‘takut’ kontroversi. Alhamdulillah memang rezeki saya mendapat biasiswa tanpa persaingan.

2- Saya berjaya mendapat Fulbright Award untuk Masters dalam Pengajian Timur Tengah di Washington University in Saint Louis, USA. Ketika itu yuran pengajian ditanggung oleh pihak universiti sendiri. Fulbright memberi duit poket setiap bulan melainkan cuti musim panas selama 3 bulan. Untuk 3 bulan tanpa biasiswa, saya cuba meminta duit zakat negeri dan alhamdulillah saya dapat. Jadi di USA, saya ada 3 penaja: pihak universiti, Fulbright dan zakat.

3- Sekarang saya sedang mengikuti pengajian PhD dalam Sastera Bandingan (Arab-Melayu-Parsi) di SOAS, University of London. Memandangkan saya pensyarah muda di UKM, maka saya mendapat biasiswa SLAB/SLAI.

4-Suami saya mendapat biasiswa JPA untuk ijazah sarjana muda dalam Kejuruteraan Mekanikal di University of Yamanashi, Jepun.

5- Adik lelaki saya berjaya mendapat biasiswa JPA untuk bidang perubatan di Universiti Ain Shams di Kaherah, Mesir.

6-Adik perempuan pertama saya sangat teringin belajar di Korea. Saya cuba cari tawaran biasiswa dan terjumpa Korean Government Scholarship. Malangnya ketika itu, mereka tidak menawarkan biasiswa pada Malaysia sedangkan negara serantau mendapat peluang. Saya buat kerja gila dengan menghantar emel pada Kementerian Pendidikan Korea dan ‘menggoreng’ tentang kepentingan hubungan Malaysia-Korea, minat orang Malaysia terhadap Korea dan harapan untuk membuka peluang biasiswa untuk rakyat Malaysia juga. Tidak saya sangka sama sekali yang saya mendapat balasan emel mengatakan mereka akan membawa cadangan saya ke mesyuarat seterusnya! Tidak lama kemudian, kedutaan Korea membuat pengumuman tentang tawaran biasiswa! Saya tidak mengatakan saya yang menjadi punca mereka menawarkan biasiswa pada rakyat Malaysia. Pengajarannya di sini ialah jangan segan untuk mencuba dan bertanya walaupun pada mulanya ia kelihatan tidak lojik.

Sayangnya adik saya gagal ketika pertama kali memohon Korean Government Scholarship. Tahun berikutnya dia cuba lagi dan alhamdulillah berjaya. Dia baru saja selesai pengajian sarjana muda dalam major English dan minor Business di Ajou University, Suwon, Korea.

7- Adik ipar lelaki saya mendapat biasiswa JPA untuk melanjutkan pelajaran sarjana muda dalam bidang kejuruteraan di Sungkyunkwan University, Korea,

7- Adik perempuan kedua saya juga berjaya mendapat Korean Government Scholarship dan kini sedang belajar di Korea University dalam bidang Food Science.

8-Adik lelaki kedua saya mendapat Turkish Goverment Scholarship dan kini dia sedang mengikuti pengajian BA dalam Sejarah Turki Uthmaniyyah di Bosphorus/Bogazici University di Istanbul.

Kesimpulannya, jangan takut mencuba. Rajinlah berusaha, berdoa dan bertawakal.

Jika ada sebarang pertanyaan atau perkongsian, bolehlah tulis di bahagian komen post ini.

Selamat memburu biasiswa semua! ♡♥

Advertisements

255 Comments Add yours

  1. nusairah says:

    masya allah..hebat2 belaka ya keluarga usatzah..semoga terus cemerlang..

    1. UP Firuz says:

      Jazakillahu khairan kathira buat doa. Semoga awak pun akan terus cemerlang 🙂

      1. Fiza fifos / says:

        As salam ustazah . Sy fiza skrg ni diploma physiotherapy , sy nk tye okay x kalau sy continue bidang physio atupun sy juga minat perubatan mesir . Biasiswa perlu mohon sebelum grad atau selepas dpt tawaran univeraity memandangkan sy tahun. 2016 grad sethaun lgi alhamdulillah result sy stkt ini maintain 3.9 … Mohon ustazah rsply ye tq

      2. arifah says:

        salam UP firuz.mcm mana cara untk apply shoolarship yg ada dinyatakan diats? adakah peljr lepasan spm thn ni spt sy bleh apply jg ?

      3. arifah says:

        salam UP firuz.sy merupakn pljr SPM pd thn ni.in sya ALLAH, bln 3 nnt akn peroleh result.Jd, bagaimana sy nk apply scholarship yg ade dinyatakan diatas?

    2. NUR ELIYA FARAHIN BT MOHD HALIM says:

      hai..sy nak tanya macam mana kalau nak tau universiti yang boleh dapat scholarship jika kita nak sambung di mana2 universiti di australia

    3. aqilah azlie says:

      assalamualaikum ustazah. saya nak mohon sambung degree di korea bawah bidang perhubungan antarabangsa. adik ustazah tu dia ada ambil exam TOEFL IBT/IELTS taksebelum mendaftar? ataupun terus shj mendaftar?

  2. zafira says:

    this is so much inspiring…thank you so much for sharing and may god bless u and your family.

    1. UP Firuz says:

      Thank you so much for your kind wishes. May Allah bless you and family too 🙂

      1. nor emilia says:

        Assalamualaikum ustazah, sy brhajat utk menyambung ijazah dlm bidang kejuruteraan diluar negara memandangkan sy in shaa Allah akan berkonvo pd thun hadapan. menurut ustazah, bgimana sy ingin memohon tjaan @ biasiswa yg layak dipohon oleh lpasan diploma ?

      2. assalamualaikum ustazah. adik lelaki ustazah yang dapat di turki tu lepasan apa ye?
        saya calon SPM 2017 layak ke saya nak memohon di Bogazici Univercity??

  3. sukma71 says:

    info yang bagus…..boleh saya beritahu pada anak saya yang sedang study di UIA….

    1. UP Firuz says:

      Terima kasih. Semoga anak puan di UIA menjadi pelajar yang cemerlang dunia akhirat 🙂

  4. sidhaiz says:

    it is so inspiring. I’m looking for the funds right now, for next intake on Feb 2015.

    1. UP Firuz says:

      Thank you so much. You better work fast and keep searching for many opportunities since February is just around the corner. Good luck! 🙂

  5. Amin says:

    Nak tanya, kalau nak sambung degree ke luar negara dalam bidang IT, kat mana ye sesuai ustazah? Dan mana yang saya boleh cedok biasiswanya?

    1. UP Firuz says:

      Mana-mana pun sesuai. Bergantung pada minat/kesesuian awak. Awk boleh cuba google ‘Information Technology degree in UK/USA/Europe dan sebagainya. Ini contoh yg saya jumpa:
      http://www.theguardian.com/education/table/2013/jun/04/university-guide-computer-sciences-it

      1. amin says:

        ustazah, semua yg ustazah pergi ke luar negara ni mendapat tawaran atau ustazah mohon sendiri atau guna agensi? boleh bantu saya takk?

  6. Sakeenah says:

    Thank you! 🙂 nak tanya sikit, kalau nk apply TPM di ukm, apa syarat2 nya? Cgpa? Atau perly mempunyai master’s dulu?

    Sy grad sarjana muda di US dan skrang sdg mncari peluang di ukm atau overseas.

    1. UP Firuz says:

      You are welcome! Kalau tak silap saya, syaratnya berbeza berdasarkan bidang. Selalunya orang akan minta guna Masters.

      Boleh cuba google ‘Skim fellowship UKM’

      Good luck! 🙂

    2. Anum says:

      Sala, ustazah..terima kasih atas sharing..sangat2 membantu dan menaikkan semangat saya yg dah lama teringin nak sambung belajar.. Dah cuba commonwealth scholarship tp mcm sunyi je, ni nk try and tunngu MARA plak..

  7. Hamba Allah says:

    Assalamualaikum. saya pelajar stpm. kalau tahun depan saya nak further degree ke luar negara dalam bidang undang-undang di uk macam mana saya nak mohon biasiswa ya?

    1. UP Firuz says:

      Waalaikumsalam. Awak boleh cuba cadangan-cadangan biasiswa yang saya tulis dalam post ini. Dan awak juga boleh cuba google sendiri untuk cari peluang di tempat lain 🙂

  8. Just Nzard says:

    Just nk add another funding opportunity:
    EURIAS Fellowship – The European Institutes for Advanced Study (EURIAS) Fellowship Programme is an international researcher mobility programme offering 10-month residencies in one of the 14 participating Institutes: Berlin, Bologna, Brussels, Bucharest, Budapest, Cambridge, Helsinki, Jerusalem, Lyons, Nantes, Paris, Uppsala, Vienna, Wassenaar.

    1. UP Firuz says:

      Thank you so much for the info! ^_^

  9. fiqa says:

    assalamualaikum…saya nak tanya…kalau saya nak buat degree belajar dalam bidang pendidikan awal kanak- kanak di luar negera…adakah ia sesuai? mohon pendapat..dan jikalau sesuai unversiti yg mne yg sesuai untuk saya sambung belajar?
    tq in advance

    1. UP Firuz says:

      Waalaikumsalam fiqa. Memang sesuai untuk belajar apa-apa bidang pun 🙂 Terpulang pada awak sebenarnya berdasarkan minat awak di mana. Insya Allah tak lama lagi saya akan tulis tentang tips memilih universiti pula. 🙂
      Awk kena rajin google mencari universiti berdasarkan lokasi atau pun ranking.
      Di sini saya ada jumpa ranking early childhood education utk UK:
      http://www.whatuni.com/degrees/courses/degree-courses/early-childhood-degree-courses-united-kingdom/m/united+kingdom/r/18363/page.html

      Dan utk US:
      http://education-portal.com/articles/Best_Early_Childhood_Education_Programs_List_of_Top_Schools.html

      Dan..banyak lagi. 🙂

      1. tq so much….sangat membantu…

  10. Muhd says:

    Assalamualaikum ustazah..

    saya baru sahaja menamatkan master & macam mana prosedur untuk memohon ‘fellowship’ sebagai contoh ustazah di UKM ?
    apa yang saya tahu(hasil pembacaan), fellowship ini bergantung pada keperluan universiti tersebut. Ada yang kata fellowship ini kita dah automatik bonding & ada yang kata sebaliknya pula. boleh ustazah terangkan?
    dan boleh ustazah kongsikan tip-tip semasa interview fellowship ini & apakah cabaran/risiko fellowship ini?

    Terima kasih

    1. UP Firuz says:

      Waalaikumsalam Muhd,

      Cara permohonan fellowship mungkin berbeza berdasarkan universiti, jadi saya sarankan awak cuba google dan tengok satu-persatu kriteria yang dikehendaki oleh setiap universiti. Saya tak dapat fellowship, saya dapat tawaran menjadi pensyarah muda. Kalau tak silap saya, itu antara tawaran terakhir kerana selepas itu, semuanya tawaran fellowship.

      Ya, betul apa yang awak baca. Jadi awak perlu rajin ‘menyemak’ keperluan universiti. Selalunya permohonan agak mudah untuk universiti baru atau fakulti baru. Berdasarkan pemahaman saya, kalau dapat fellowship, awak akan terikat dengan universiti dalam perjanjian menghabiskan pengajian tetapi tidak semestinya awak akan diambil bekerja. Kiranya risiko fellowship adalah ketidakpastian dalam tawaran kerja.

      Untuk sesi temuduga pula, seperti biasa awak kena tunjuk kekuatan/kelebihan awak untuk pihak universiti menawarkan fellowship. Apa yang boleh awak sumbangkan nanti. Kena tampil confident tapi bukannya syok sendiri,

      Harapnya saya menjawab persoalan awak. Selamat berjaya!

  11. Syaheeda says:

    Assalamualaikum..Ukhti.
    Saya menanti entry tentang tips memilih Universiti, moga dipermudahkan penulisannya. =)

    1. UP Firuz says:

      Waalaikumsalam Syaheeda,

      Akhirnya keluar juga entry yang ditunggu. Maaf atas keterlewatan.

      https://upfiruz.wordpress.com/2014/11/17/tips-memilih-universiti-luar-negara/

      1. Redzza says:

        Assalamualaikum kak, saya sedang mengambil diploma di sebuah university swasta, tp uni saya tiada bonding dgn mana mana uni di oversea, so saya nak tanya bagaimana untuk saya melanjutkan pelajaran saya di luar negara dalam bidang graphic design dalam degree layak kah saya untuk dapat mana mana biasiswa? Bagi saya website akak sangat membantu dan saya sangat teliti dengan membaca segala pengalaman akak, hopefully akak bagi response yg sangat membantu untuk masa depan saya, thank you 🙂

  12. nurul says:

    Salamalaik
    Ustzh,sy pljr acca.Belajar sndri scra part time.bidang akauntan global.sy nk smbung stdy kt uk nxt yr,since acca based in uk tp xtahu nk apply biasiswa apa selain mara.ada x scholarship dr uk utk degree bidang account atau business?klau ade yg tahu sila kongsi ye.

    1. UP Firuz says:

      Waalaikumsalam.

      Ada banyak biasiswa sebenanrnya, awak kena perlu rajin google untuk mencari peluang. Baca dulu artikel di atas dan cuba cadangan yang diberikan. Universiti-universiti pun ada menawarkan biasiswa untuk sesetengah bidang. Awak boleh semak di sini:

      http://scholarship-positions.com/category/uk-scholarships/

  13. nurul says:

    Salam ustzh
    Biasiswa Jpa tu utk pelajar lepasan spm je ke?klu dr foundation cne?sy nk smbung acca ke uk nxt yr tp xtw scholarship dr luar ngra ada x utk intrntional student.mara ssh sbb mereka utmakn pljr mara sndri.

    1. UP Firuz says:

      Salam.

      Saya tak pasti tentang syarat-syaratnya. Awak boleh cuba semak di sini:
      http://www.jpa.gov.my/index.php?option=com_content&view=article&id=373:program-penajaan-yang-disediakan-oleh-jpa-kepada-pelajar&Itemid=96&lang=ms

      Banyak tawaran biasiswa yang ada cuma awak yang perlu rajin google. Awak cuba baca artikel di atas dan buat semua cadangan yang diberikan. Insya Allah awak akan jumpa banyak peluang. Selamat mencuba!

  14. nurul says:

    Salam
    This inspired me so much. semoga one day ada rezeki saya ke uk pula.(persaan malu sangat nak mintak, yelah pointer pun cukup2 mKn je) Sy berkelulusan sociology, pernah berjumpa agen/lecturer/tanya advise kawan2 untuk sambung ke UK dalam social sciences/ sociology/ psychology yang saya minati, tapi semua memberi jawapan “biasanya funding untuk engineering, medical courses sahaja”…semoga angan2 nak jadi lecturer tercapai walau sedikit lambat. Inshallah.

    1. UP Firuz says:

      Salam.

      Insya Allah, saya doakan satu hari awak dapat ke UK. Memang tk dinafikan tawaran biasiswa banyak untuk bidang yang ‘popular’ tapi sebenarnya ada juga biasiswa untuk bidang lain. Saya yang ambil bidang yang sangat pelik iaitu Sastera Parsi pun alhamdulillah dapat peluang. Jadi awak pun mesti boleh dapat. Baca artikel di atas dan rajin-rajin google cari peluang. Usaha, doa, tawakal jangan dilupakan. Good luck! 😀

      1. nurul says:

        salam ustazah,

        thanks for your support and encouragement…gembira sangat tatkala org sekeliling pandang pelik je angan2 sy nak ke uk.ustazah, my sis and few friends je yang bagi support.at last sy mintak jugak n alhamdulillah dapat uni.cume skrg tgh cari fund.email sana sini apply macam macam dah….semoga dipermudahkan urusan saya dan dan saya doakan yg terbaik untuk semua yang mintak fund/uni jugak..rezeki milik Allah..inshallah ada, =)

  15. farid amani bin abdul rahman says:

    Assalamualaikum. Saya ingin bertanya, saya baru sahaja menamatkan diploma dan sangat ingin menyambung degree di luar negara. Saya sudah jumpa uni yang bersesuaian, tetapi masih tidak tahi bagaimana untuk menguruskan IELTS/TOEFL dan kewangan. Untuk memohon pinjaman/biasiswa MARA, perlukan saya ada IELTS/TOEFL terlebih dahulu.? Mohon bantuan ustazah. Terima kasih. Saya masih bercita cita untuk melanjutkan pelajarab di luar negara.:(

    1. UP Firuz says:

      Waalaikumsalam Farid,
      Sewaktu permohonan MARA, tidak ada IELTS/TOEFL lagi pun tak mengapa. Walaubagaimanapun, lebih baik jika awak dah ada keputusan IELTS/TOEFL yang baik dan tawaran uni (dalam ranking 100 terbaik dunia: lagi tinggi kedudukan uni tersebut lebih baik) untuk menaikkan peluang pemilihan awak untuk pinjaman/biasiswa.
      Untuk bantuan kewangan, boleh cuba ikut saranan saya di artikel atas dan rajin-rajinlah mencari melayari Google untuk mencari mana-mana tawaran biasiswa.
      Semoga berjaya!

  16. Sy bru lpas exam spm tahun 2014 ni .Ada la jgk minat nak belajar chemical engineering kt korea .agak2 nya mcm mna ,kt mna dan bila sy boleh mula mohon biasiswa tu ? dan adkh sy prlu bt foundation atau program prsediaan kt mna2 ? kira2 brp tahun blajar tu ye ustazah ? .mohon reply

    1. fiqahmirae says:

      sy pun bru lps spm 2014… pertnyaan sy srupa dgn ukhti huzaifieazmann^^.. cuma sy minat nk blajar architecture…mohon ustzh reply 🙂

    2. UP Firuz says:

      Ada banyak peluang. Antaranya JPA/MARA. Selalunya tawaran akan keluar selepas keluar keputusan SPM. Be alert about the announcement so that you will not miss the short period offer. Lagi satu, sila google Korean Government Scholarship untuk mendapatkan maklumat. Jika awak terpilih untuk biasiswa ini, program persediaannya akan dijalankan di Korea. Bilangan tahun bergantung pada bidang tapi setahu saya biasiswa selalunya akan menanggung pengajian maksimum 4 tahun sahaja.

  17. ashraffadzeman says:

    Salam. Thank you for the info. It Really help full. Btw, ade email tk? nak tanya something. Tq.

  18. aishah says:

    assalamualikum.saya nk tanya mcm mne nk minta permohonan biasiswa untuk sambung belajar di korea. dan apa yg perlu saya lakuakn untuk meminta biasiswa..

    1. UP Firuz says:

      Waalaikumsalam. Ada banyak peluang. Antaranya JPA/MARA. Selalunya tawaran akan keluar selepas keluar keputusan SPM. Be alert about the announcement so that you will not miss the short period offer. Lagi satu, sila google Korean Government Scholarship untuk mendapatkan maklumat.Cuba juga segala saranan yang saya cadangkan dalam artikel di atas. Hendak 100 daya 🙂

  19. ayuni says:

    Salam. Ustazah, saya nak tanya, ada lagi ke tajaan atau biasiswa untuk program perubatan di luar negara selain negara India,Indonesia dan Mesir?

    1. UP Firuz says:

      Salam. Rasanya untuk perubatan, ada juga yang belajar di UK, Jordan dan Russia. Cuba awak google cari biasiswa jurusan perubatan untuk negara lain. Selamat berjaya! 🙂

  20. Asyraf says:

    Salam…usatazah sy nk tnye..kalau nk pergi blajar dkat overseas mmg mula2 kene masuk Intec dulu ehh?

    1. UP Firuz says:

      Salam. Intec adalah program persediaan untuk mereka yang mendapat biasiswa tajaan negara Malaysia sahaja. Kalau tak silap saya, tawaran JPA.

  21. han says:

    assalamualaikum ustzah…untuk korea.universiti ape yg sesuai untuk sains sukan dan ape scholarnye???

    1. UP Firuz says:

      Waalaikumsalam. Awak boleh cuba google bachelor in sports science in south korea. Selamat mencuba! 🙂

  22. QB says:

    sya lpasan spm 2013, n skrang tgah asasi engine kat uia.. cumaya, saya mnat nk smbung dentistry.. agk2 kalo saya apply u kat luar ngara, perlu ka sya smbung asasi ni smpai abeh, atau trus kluar n smbung kat u yg offet dentist? pastu ade x offer utk biasiswa bg plajar2 thun 1?? last, u mne yg x perlukan asasi, mksud sya bleh trus amek degree..

    1. UP Firuz says:

      1) Teruskan pengajian di asasi sehinggalah betul-betul confirm akan ke luar negara. Selagi tak dapat kepastian, jangan berhenti asasi.
      2) Ada biasiswa untuk tahun 1. Selalunya universiti tu sendiri akan tawarkan. Atau boleh juga minta MARA atau yang lain-lain. Kena rajin mencari dan bertanya organisasi yang berkenaan.
      3) Syarat universiti berbeza-beza. Boleh cuba semak di website uni tersebut untuk lihat samada perlukan asasi atau tidak.

  23. missjoo says:

    Assalamualaikum ustazah,

    Boleh tak kalau ustazah emel saya di hairujron@yahoo.com.my ? Saya rasa saya perlukan guide tentang bidang pekerjaan dari ustazah. Sekian terima kasih.

    1. UP Firuz says:

      Waalaikumsalam.

      Untuk pertanyaan, boleh hantar emel ke upfiruz@gmail.com

  24. ana says:

    ermm..nk tanye boleh ye
    sy x thu nk plih bidg ape sy skrg bljr dlam aliran sains tulen
    bidg ape yg rare n mempunyai peluang pekerjaan yg cerah…
    mohon bantuan

    1. UP Firuz says:

      Perl berdasarkan minat dan peluang yang ada. Cuba rujuk kaunselor dan senior. Cuba juga hadiri ekspo pendidikan dan intai bidang2 menarik. Dan rajin-rajinlah cari maklumat dari pembacaan buku atau perkongsian di internet. Boleh juga masuk ke website universiti dan baca diskripsi tentang bidang yang ada. Insya Allah akan dapat idea tentang bidang nanti.

  25. Najifah Syakirah says:

    Assalamualaikum, Ustazah..klu nak mohon biasiswa Korean Government Scholarship, mesti mohon ke university yg Saya Nak Dulu ke?

    1. UP Firuz says:

      Waalaikumsalam. Kalau tak silap saya, boleh minta melalui uni atau melalui kedutaan. Dua-dua boleh rasanya. Untuk mendapat kepastian, boleh google Korean Government Scholarship.

  26. madihah says:

    Slm ustazah.sy madihah.sy skrg amik degree di universiti yarmouk thn 4, sy berminat nk sambg master di Soas,universiti of london dlm bidang islamic law..tapi sy tgk di website Mara, universiti Soas xde dlm senarai u yg diiktiraf mara utj mtk tajaan
    ..betul ke? Ataupun ada tempat2 lain yg blh mtk.sbb xbyk scholarship utk bdg ni utk mster

    1. UP Firuz says:

      Salam, Soas atau School of Oriental and African Studies adalah bawah University of London. University of London memayungi banyak institusi. Awak boleh cuba google senarai institusi tersebut.

      Ada banyak uni yang menawarkan law. Boleh google Masters in Law in UK.

  27. Tehaa says:

    salam ustazah,untuk korea scholarship tu dh buka, tp mcm mane nk apply ye? boleh ustazah terangkan? klau ustazah berkesempatan email sy di fatihahmohamad08@gmail.com. Terima kasih:)

    1. UP Firuz says:

      Salam. Sila google Korean Government Scholarship for Malaysians untuk mendapatkan maklumat terperinci. Mungkin juga boleh bertanya mereka di blog ini untuk keterangan lanjut. http://kgspmalaysia.blogspot.co.uk/
      Semoga berjaya! 🙂

  28. izzati says:

    assalamualaikum ustazah. kalau nak apply scholar luar negara kena guna result muet tak? saya tgh cari scholar untuk degree law.

    1. UP Firuz says:

      waalaikumsalam.
      MUET itu ertinya Malaysian University English Test. Maka, ia hanya boleh digunakan untuk universiti di Malaysia sahaja. Untuk permohonan universiti ke luar negara, pelajar perlu memberikan bukti penguasaan bahasa Inggeris dengan memberi keputusan IELTS atau TOEFL atau GCE-O pada slip keputusan SPM terdahulu.

  29. tun teja says:

    subhanallah.kawan saya pun berhajat mahu sambung dlm bidg usuluddin di morocco.
    dan skrg dia masih diperingkt diploma tajaan jpa di ipta.
    agak2 bole x dia mohon jpa lagi utk ke sana???

  30. najla says:

    Assalamualaikum..saya nak tnya biasiswa utk melanjutkan pelajaran dlm course sains kesihatan di luar negara…ada tak ?

  31. Abdullah B Abd Razak says:

    Assalamualaikum Ustazah.
    Kalau tak keberatan, boleh saya berbincang dngn Ustazah mengenai permohonan biasiswa ke luar negara. Saya amat2 prlukan bantuan Ustazah untuk membantu saya. Email saya adalah abdullaharazak96@gmail.com.

  32. Nurshakila says:

    Subhanallah ..hebatnya..saya lepasan matrikulasi…teringin belajar ke luar negara..biasiswa apa yg biasanya ada

  33. shakila rapail says:

    Salam..ustazah…saya sngt kagum dgn ustazah…teringinnya nak dpt smbng belajar kel luar negara.. ..biasiswa apa yg biasa di twrkn utk lpasan matrikulasi.. harap ustazah dpt bls komen ni

  34. Bella says:

    Salam. Akak, klu apply smbg bljar in overseas through agent blh percaya ke? N biasanya klu scholarship ni dia tanggung apa je ye? Dri segi prsediaan visa n passport semua atas urusan kita ke?

  35. Alhamdulillah that I have got to know about this, finally. You and your family members are really inspiring :). Thank you for posting about this,sis :). Btw, I’m SPM2014 leaver, and I really want to study at overseas especially USA, tolong doakan saya ye sis 🙂 thank you again!

  36. Farah Naim says:

    Assalamualaikum ustazah. Saya tertarik sangat dengan artikel ustazah ni. Saya sangat berminat untuk sambung belajar di luar negara tapi saya tak tahu macam mana saya nak apply. Saya hanya tinggal dua semester lagi sebelum saya tamat pengajian diploma saya. Saya dalam process mencari scholarship untuk kursus saya tetapi sekarang saya nak tahu, boleh ke saya apply untuk university sebelum apply untuk biasiswa? Adakah process dia macam tu? Apply university dulu baru apply biasiswa atau…cari biasiswa dulu untuk confirm yang saya dapat baru apply untuk uni? Saya risau sangat yang saya tak dapat biasiswa. Saya nak sangat sambung degree di luar negara. Saya berharap sangat ustazah dapat tolong saya.

  37. KH. says:

    Maaf, nak Tanya kalau untuk lepasan spm macam mana Ye ? Kena tunggu result keluar dulu ke macam mana . And kalau nak Mohon scholarship mmg kena dapat tawaran U dulu ke ? T

  38. Aina says:

    Assalamualaikum ustazah. Saya sgt2 excited tgk Ustzh punye post ni.. Saya teringin nak melanjutkan pelajaran ke Timur tengah . boleh x ustazah berikan idea biasiswa yg patut sye mohon? Syukran jiddan ustazah.

  39. Hanis says:

    Salam,saya lepasan spm.masih terfikir2..saya nak amek medic.saya terfikir nak amek asasi sains di ipts.tapi saya takut kalau degree nnt tak boleh ambil di ipta.setakat asasi cukupla duit ambil di ipts.kalau smpai degree x mampu.tu la saya confuse ni,kalau amek asasi di ipts,xbole smbung di ipta ke.?and sy berminat nak sambung belajar ke Australia.ada xbiasiswa untuk medic ke australia?

    1. Ajeem says:

      lepasan spm yang berminat nak sambung medic ke luar negara boleh hubungi saya.

      Mr Ajeem email egimbb at gmail dot com

  40. arin says:

    Assalamualaikum ustazah.
    terima kasih atas panduan dan cadangan untuk melanjutkan pelajaran di luar negara.
    unstazah memang hebat. teruja saya baca tentang ahli keluarga ustazah yang mendapat biasiswa.
    memang ini lah masalah utama saya. saya takut untuk mencuba.
    saya cepat gementar bila ada orang herdik atau tegur saya dengan nada kasar.
    saya takut untuk bersuara.
    setiap tutur kata saya mesti orang akan pertikaikan.
    dan saya tak yakin dengan diri sendiri.
    tak tahu nak buat keputusan.
    saya sudah 6 bulan meganggur setelah tamat pengajian dalam bidang kimia dan berhasrat untuk sambung master di china dalam bidang language ataupun bisnes. minat saya lebih kepada language. tapi ibu saya kurang setuju dengan keputusan saya.
    saya harap dapat kekuatan untuk cuba benda baru. cuba ubah kehidupan saya.
    saya harap dapat menjadi seperti ustazah.

  41. assyeqin says:

    salam ustazah. sy nak sambung belajar ke degree dalam kos surveying or hydrography and mining survey. university mana yg boleh sy pilih dan biasiswa mana yg sy sepatutnya alert.

  42. ainaa says:

    saya pun nk blaja di Korea. boleh bantu saya kaj 🙂

  43. ainul says:

    Assalamualaikum. Boleh saya dpt fb atau apa2 saja rangkaian untuk lebih senang saya bertanyakan soalan. Saya bercita-cita ingin menyambung pengajian ke luar negara.

  44. Afrina says:

    Assalammualaikum. saya pelajar lepasan spm tahun lepas, mcm mana saya nk apply biasiswa untuk foundation studies *contohnya di intec, uitm? saya perlu apply & dpt offer from uitm dulu atau apply biasiswa dulu?

  45. muhammad hafix says:

    Assalamualaikum ustazah,terime kasih sngat segala info ..and nak tanye kalau lepasan matrik boleh ke sambung brlajar ke luar negara..??

  46. Nadiah says:

    Assalamualaikum ustazah,
    Saya ingin bertanya pendapat ustazah. Saya berminat dalam bahasa Mandarin dan ada niat nak menyambung ke China. Tetapi skrg saya buntu kerana sy kurang pasti nak memohon biasiswa atau mana2 tajaan kerana sy mempunyai sijil diploma dlm bahasa Inggeris tetapi ingin menyambung dlm bidang Mandarin. Sy juga rasa takut untuk memohon kerana tidaklah terlalu cemerlang dlm SPM. Dan diploma juga biasa2 saja… Pada pendapat ustazah, patutlah sy memohon dari JPA atau bagaimana?

  47. Alia says:

    Assalamualaikum. Pengisian dan maklumat yang sangat bermakna. 🙂

    Nak minta izin untuk share article nie di FB Biasiswa Dalam dan Luar Negara (Undergrad,Postgrad & PostDoc) dan di FB Pasca Siswazah Luar Negara Tajaan MARA.

  48. husna says:

    masya Allah .
    terinspirasi sama . cuma nak tya pndangan ustazah , sy sekarang dlm progrm diploma kejuruteraan mekanikl ,biasany klau smbung dgree kt msia dpt pndekkan tmpoh pgajian . tpi klau smbung di luar ad kmungkinan utk pendekkan tmpoh ke tak? n ad ke pluang utk lepasan diploma smbung dgree di luar ?.

  49. Hanifa says:

    ya Allah hebatnya keluarga.. tahniah dan terima kasih!

  50. RozitaW says:

    Assalamualaikum,
    Ini soalan dari seorang ibu. Anak saya yg sedang menunggu result spm 2014 ingin menyambung pljrn dlm bidang engineering. Kami ingin mencuba peluang di U di luar negara. Jika ingin memehin scholarship JPA/MARA, kena tunggu result dulu ke, atau skrg dah blh mohon. Result spm keluar dlm bulan Mac.

    Jazakallah…….

  51. marina says:

    Hello. Banyak schoolarship yg saya check tp mcm xda untuk lepasan spm. Maksud saya yg international punya bukan malaysia seperti MARA & lain2. Mereka memang hanya menawarkan biasiswa utk degree/master/PhD saja kah? Pls reply. Thanks:)

  52. nan says:

    Yang korean goverment schoolarship tu xda ker utk lepasan spm?

  53. luq says:

    assalamualaikum.. ustazah, sye lepasan stam yg ign melanjutkn pelajaran ke turki. jadi, ade x biasiswa yg ditawarkn .. adik saya pule lpasan spm yg ingin bljar di korea.. dia ingin menceburi bidang bahasa .. apekah universiti di korea yg sesuai untuknya dan diiktiraf. sbb kebnykan universiti di korea tidak diiktiraf.

  54. ida says:

    Tabarakallah. assalam. sy ida. blh sy tnya. klau nk bljr luar ngara, kita mesti dpt result grad dulu ke dn sesudah tu bru memohon u luar ngara? ujian bahasa inggeris tu kena attend sesudah confirm mndpt twrn u? klau kita sudah ada twrn u dn sdh ikuti kursus BI tu, then xdpt2 penaja tpksa cancel la twrn bljr luar ngara?

  55. Farah nadirah sharudin says:

    Saya akan tamat pelajaran peringkat diploma pada akhir bulan 4, tahun 2015. Saya juga seperti adik first ustazah teringin sangat nak belajar di korea. Tapi saya buntu bagaimana saya hendak memohon untuk biasiswa dan apakah kelayakan yang diminta? Mohon bantu. Assalam.

  56. Ivanna Ntasha says:

    assalamualikum ustazah. saya teringin nak mohon program english di korea tu. dari tahun lepas cuba buka website tu tp masih tak faham cara permohonan. mohon penjelasan ustazah. terima kasih.

  57. hilmus says:

    Reblogged this on Hambarisms and commented:
    InsyaAllah one day 😊

  58. hana says:

    tapi bukan ke kite boleh dapat satu biasiswa je ?

  59. krik3 says:

    salam ustzh,, sy pelajar perubatan tahun satu di u al azhar mesir… stakat nie ad x biasiswa utk student medik kt mesir nie ? sbb ad khabar angin JPA dh x taja student mesir nie..mohon bntuan ustzh..dh bnyk search gugel nie..hehe

  60. aida says:

    alhamdulillah..ada jugak ustazah yg kongsikan bnde2 mcm ni. tapi, apa apa pun, result spm dan trial mesti gempak kan?

  61. ^_^ says:

    Salam…ustazah…tawaran MARA tu slalunya dibuka brapa hari bulan?

    1. Anum says:

      Saya pun tengah tunggu tawaran MARA tp belum apply universiti lg..:)

  62. amer afizal azmee says:

    assalamualaikum dan salam sejahtera, saya baru jumpa post ini, jadi saya tak pasti samada status masih available atau tidak untuk sy bertanya satu soalan. terima kasih jika sudi jawab, saya sudah dapat tawaran master di Cardiff UK dan daftar pada september 2015, cuma sekarang ini, saya dalam usaha untuk mendapatkan biasiswa. jadi, sy masih berusaha untuk dpaatkan biasiswa atau pinjaman pendidikan. puan boleh cadangkan mana yg boleh untuk sy apply? sekian. terima kasih

  63. Rina says:

    Wah hebat2 nya sedara awak semua. Awak pon terer lah. Dpt biasiswa yg rare. JPA / Mara tu dh biasa ler dengor. Ni la kelebihan bljr bidang yg org x study sgt. Bagus ni👍

  64. kierah says:

    Semoge kluarge ustzh lebih cemerlang. Sy teringin sgt nk bljr oversea, lebih2 lg ke korea. Ustzh tlg doakn sy n kwn2 sy dpt buat yg terbaik utk kiteorg punye SPM thun nie.. Tq

  65. Sarah says:

    Salam ustazah, saya nak tahu semua biasiswa ni cover semua kos kehidupan di sana ke yg utk ke overseas tu.

  66. syalimar_ says:

    Assalamualaikum ustazah. Saya nak tahu adakah adik ustazah yang mendapat biasiswa dari korean scholarship apply secara persendirian ke korea?

    1. ^_^ says:

      sy pn baru nk tnye soalan yg sama gak…harap2 ustazah reply…

  67. PUTERI HANIE says:

    asalamualaikum.saye baru dapat result spm.result saye alhamdullilah boleh lah tapi tidak terlalu baik.kalau boleh saye nak ambil bidang pengajian islam(sejarah dan tamadun islam) di turki.ustazah rase saye layak ke? kalau saya layak macam mane nak mohon?dan ape syarat2 dia?

  68. NURUL ASYQIN says:

    Assalammualaikum ustazah, saya nk bertanya tentang korean government scholarship tu. Scholarship tu ditawarkn utk diploma tak? Saya punya result miss 1A je tp saya ni art stream. Kalau boleh, bila boleh mohon ya? Sbb saya try jgak cari tntg KGS ni tp tak jmpa. One more, ada tak scholarship yg ke Korea other than KGS? Mohon pencerahan ye 🙂

  69. Mie says:

    Assalamualaikum, saya nak tanya, boleh? Boleh ke kita isi dan memohon semua biasiswa yang ada? Adakah permohonan kita akan terjejas kerana isi terlalu banyak? 🙂

  70. Bintang says:

    Saya pelajar diploma in TESL.. dan bercadang untuk sambung degree in major English di luar negara.. boleh bantu saya buat permohonan biasiswa nanti?

  71. wani says:

    Husband saya nak buat master kat uk.anak kami 2 org.jd memang perlu betul lah biasiswa.shavening tak dapat.tolongg ajar saya..bimbing saya nak mohon biasiswa supaya dapat…tolong saya ya..trime kasih

  72. wwww11 says:

    Salam ustazah..Keputusan spm saya kurang memberasangkan. Adakah kebanyakkan biasiswa ditawarkan kepada pelajar yang tiada cacat cela pada result spm nye (tiada b lansung) ? Saya ingin tahu masih ade harapan ke utk saya ke luar negara (terutamanya Korea) jika saya mendapat 7a2b spm???

  73. noryusoff says:

    As salam…saya seorg ibu bagaimana saya ingin mhubungi ustazah ?

  74. Fazira says:

    assalam ustazah. bagaimana nak apply utk korean goverment scholarship? apakah syarat2 nya dan adakah lepasan spm2014 boleh memohon atau tidak?

  75. Pak Tua says:

    Syukur kepada Allah, dan terima kasih kepada Ustazah kerana banyak membantu. Semoga Allah melimpahkan Rahmat nya kepada Ustazah dan keluarga.

  76. Shahira says:

    Assalamualaikum, saya pelajar lepasan spm thun ni 2014, bru shj mendapat result spm.. kalau permohonan scholarhsip international student tu terbuka ke untuk lepasan spm? err…

    1. intan says:

      dapat berapa a?

  77. Airin says:

    Salam .Ustazah. macam mana adik ustazah apply Korea University kos food science tu dan apa syarat kemasukan tu .

  78. intan says:

    assalammualaikum….saya pelajar lepasan spm 2014…result spm saya x berapa nk elok..btw saya bersyukur dngar pemberian allah pda saya…saya dpat 1a 3a- 2c+ 3c…sya pelajar sains tulen…ada x biasiswa yg nk tajaa sya dngan result mcm tu?

  79. ariff says:

    asalam . skrng mara n jpa menawarkan scholar tapi syarat terbaru kene memilih salah satu . awak rasa mana satu yg lebih wajar utk dipilih ?

  80. Siti says:

    Assalamualaikum Ustazah, terima kasih atas post yang sgt bermakna ini, kami sedang mengisi permohonan melanjutkan pelajaran ke timur tengah untuk anak pertama kami, terdapat maklumat penajaan, kami telah menghubungi kementerian, mereka suruh letak persendirian, jika tidak mendapat mana-mana penajaan. Soalan kami, jika anak kami insyaallah ditawarkan pengajian ini, boleh ke kami dapat penajaan? sempat ke kami nak cari penajaan?Kalau utk biaya sendiri memang kami tidak berkemampuan.

    Terima kasih Ustazah.

  81. nurul says:

    assalamualaikum ustazah. saya ada isi borang untuk biasiswa yang ditawarkan oleh universiti luar negara.. dia perlukan recomendation letter.. boleh terangkan macam mana ya recomendation letter untuk biasiswa luarnegara..?

  82. Syaira says:

    Assalamualaikum Ustazah,
    I’m interested to further my Master Degree at oversea, i try look up some of the scholarship for that and most of the scholarship have some requirements based on the CGPA, unfortunately, my CGPA is not super great, can i still apply the scholarship? any recommendation which scholarship should i apply (e.g the CGPA = below than 3.0)?

  83. Nur Fathanah says:

    Assalamualaikum ,, kalau lepasan SPM .. nak amek bidang bahasa arab kat turki .. bagaimana nak apply ye?

  84. lily says:

    Salam ustazah. alhamdulillah , sy semakin bersemangat setelah membaca entry di atas. Rasa semangat itu membuak-buak utk menyambung pelajaran ke luar negara. saya seorang pelajar semester akhir diploma yg bakal berakhir insyaAllah bulan april ini. saya juga ada hasrat utk menyambung jurusan perakaunan di luar negara tetapi saya tidak tahu bagaimana cara untuk menunaikan hasrat saya itu dengan mencari universiti dan biasiswa. harap ustazah dapat membantu saya dengan memberi tunjuk ajar utk memohon universiti dan biasiswa.

  85. sarah says:

    Assalamualaikum. Ustazh, saya skrg tngh bljar di unisza. Diploma kewangn. Adkah boleh jika saya apply overseas ke luar ngra mnggunakan result spm saya atau adkh patut saya tnggu sehingga habis diploma baru saya apply gna result diploma sya? Kedua,klaw nak apply biasiswa swasta luar negara adakah saya pelu ada surat tawaran dari universiti luar negara itu terlebih dhulu? Mohon penjelasan ya ustaz.sya betol2 buntu.btw,sya nak smbung bidng ekonomi. Trima kasih. I’ll be waiting for ur reply.

    1. khairunnisak says:

      Assalamualaikum
      Boleh mntak nombor ustzh.
      Sye nk brtnya dgn lebih lanjut tntg scholarship

  86. anonymous says:

    Salamualaikum.. macam mana eh adik dpt prgi mnymbung pelajaran ke turki tu?

  87. Nana Hasaif says:

    Assalamualaikum.. saya teringin sangat nak sambung ke turki .. kalau boleh nak tahu macam mana ye nk apply ?

  88. Rathna bt Ismail says:

    assalamualaikum…
    Terima kasih di atas penerangan yang diberikan. Saya seorang guru di SK King George V Seremban. Sedang mencari peluang menyambung pelajaran untuk master di luar negara. Sangat-sangat teringin tapi masih kelam dan tidak tahu jalan bagaimana untuk ke sana. Boleh kah dan sudikah puan membantu dan membimbing saya? T
    Sangat-sangat memohon bimbingan puan.

  89. attar says:

    salam, saya nk tnya, klu nk blajar kt korea n nk dpt kn biasiswa, berapa A spm yg diperlukan ?

  90. anonymous says:

    saya nak tanya….i lepasan spm tahun ini dan saya apply untuk buat foundation untuk tesl…tapi saya nak apply loan..untuk sambung pengajian saya…bolekah saya apply untuk yayasan kedah?

  91. zura says:

    mcm mana nya kalau nak buat essay dlm BI tu.. 😥

  92. nurul hayati says:

    Assalamualaikum ustazah.. saya nak tanya untuk kepastian saya tentang hala tuju yg saya nk pilih.. saya berumur 23 dan baru ambil diploma separuh masa dalam pengajian perniagaan.. saya nak tau ada x biasiswa dalam negara/luar negara yang ditawarkan kepada pelajar separuh masa macam saya untuk sambung ijazah kt luar negara?

  93. nurul hayati says:

    dan boleh ka buat permohonan biasiswa sebelum habis diploma?

  94. nurul hayati says:

    Assalamualaikum ustazah.. saya nak bertanya mengenai biasiswa.. saya pelajar separuh masa dalam diploma pengajian perniagaan.. saya nak tau ada x biasiswa dalam negara/ luar negara yang ditawarkan kepada pelajar separuh masa macam saya untuk sambung ijazah di luar negara? Terima kasih..

  95. suraya says:

    Assalamualaikum. Saya akan menghabiskan final exam dalam minggu terdekat ni. Saya kini pelajar asasi. Saya tertanya-tanya wujudkan ke biasiswa untuk pelajar lepasan asasi nk masuk universiti luar negara?

  96. Miswan says:

    Assalamualaikum ustazah , sy masih diploma dalam bidang Multimedia And Animation. Inshaa-Allah niat sy nak sambung belajar di jepun dalam bidang yang sama. Sy just nak tanya biasiswa apa yang sesuai untuk sambung belajar di jepun. Mohon ustazah balas ye. Sy akan habis belajar inshaa-Allah dalam tahun 2017.

  97. marzuqi says:

    assalamualaikum.Sis saya cuma nak pencerahan.Benarkah sambungan luar negara hanya bagi pelajar lepasan spm? bolehkah pelajar lelasan diploma menyambung ijazah luar negara dengan tajaan atau biasiswa?

  98. Salam . Sy sangat minat nak beljar di Korea. Tetapi, saya tak yakin macam mana nak hantar email utk menyakinkan kepada pihak duta.

  99. HussainiPotter says:

    saya calon spm 2015 dlm aliran sastera ekonomi .saya sgt bercita-cita utk melanjutkan pelajaran ke korea seperti adik kakak.namun dlm web biasiswa jpa hanya menyenaraikan course kejuruteraan.adakah aliran yg saya pelajari akan dilayan jpa.atau saya perlu memohon dlm Korean Government Scholarship?
    Mohon jawapan segera
    0194114201

  100. nazra says:

    salam, boleh saya tahu macam mana adik lelaki ustazah dapat biasiswa JPA ke Mesir,bagaimana cara permohonan dan adakah sebelum belajar atau semasa belajar. Saya dah lepasi syarat kelayakan minimum tapi prosesnya amat rumit. Mohon sangat bantuan, terima kasih.

  101. Abdul Aziz Bin Misngat says:

    Assalamualailum ustazah …
    boleh kah mendapat biasiswa atau tajaan sekiranya tidak mempunyai NOC dari kementerian Pengajian Tinggi Malaysia… anak saya tidak layak memohon biasiswa kerana tidak dapat kelulusan tersebut hanya kerana keputusan spm mathematik tambahan dapat C … untuk pengetahuan ustazah anak saya sedang belajar di tahun 3 di I.M. Sechenov First Moscow State Medical University. alhamdulillah dia di antara 3 orang pelajar Malaysia yang tak pernah gagal dalam ujian sejak tahun satu.

  102. marzleen says:

    Ustazah saya berminat untuk sambung ke germany selepas diploma dalam mechanical engineering. Website mana saya patut lawat?

  103. Ahmad says:

    Bole tolong saye x kak??pm saye kak…saye berharap sangat akak bole tolong

  104. eve says:

    Apa syart untk korean government scholarship tu ?? Boleh email sy tak? ? geumeppa@gmail.com.terima kasih: )

  105. siti fatimah says:

    Assalamualaikum. Sy student diploma food tech. Sy nak tanya adk perempuan ustazah yg dpt study dkt korea dlm bidang food science masih di korea atau sudah tamat pengajian? And sy nak tahu pd tahun bila beliau fly ke korea sbb skrg sy bukak website korean government scholarship , biasiswa tidak ditawarkan lagi. Adk ustazah sambung degree ke master dkt korea? Boleh sy dapatkan facebook atau twitter atau instagram beliau?

  106. nisak says:

    Salam ustzh..nak mintak alamat email blh?nak tnye bnyk benda lbh detail..

  107. hazmi marzukian says:

    Salam akak ,
    saya pon ade gak prasan yg byk je uni luar negara offer scholar tpi saya kurg paham…n byk yg akak ckap lebih kpada master…btw saya baru abis asasi
    so kalu saya nak minx scholar mcm uni luar negara,saya kena mohon uni tu dulu la eh…pastu kalu dpat baru minx scholar yg diberi eh???
    mohon pencerahan

  108. asiahmohamad says:

    assalamualaikum ustazah…
    trima ksih dgn prkongsian ini cuma i just hve a ques. y mcm ustzh ckp dpt mhon biasiswa dr mna2 ngara usually akn ad cntrct kn? so mcm mna ek tu? sbb sy da lma impikn utk smbng study kt oversea but my spm rsult nt qualify enough. but now i just fnish my study in dploma physiotherapy n thnkng about studyng there. hope ustzah cn give ur opinion.
    jazakallah…

  109. ofennwu says:

    Hi firuz. Do you know any scholarships offered for students who wish to further studies to Indonesia? Thank you!

  110. syu says:

    Assalam…syukran atas perkongsian Ustazah yg sangat membantu
    Saya bakal menduduki peperiksaan spm dan saya ada dengar tentang biasiswa kerajaan morocco…
    Saya berminat dengan biasiswa tersebut dan ingin apply untuk bidang architecture.
    Jadi, saya nak tanya boleh ustazah terangkan macam mana nak memohon?

  111. sham says:

    Assalammualaikum. Saya ingin bertanya bagi pihak isteri saya. Dia dapat offer sambung phd di uk. Tapi masih belum dapat keputusan tajaan dari mara. jadi saya mohon pandangan dan cadangan. Jika tidak keberatan. Terima kasih dan assalammualikum

  112. fikri najmi says:

    Salam ustzh, saya nk tanya .. saya tgh ambil stam sekarang, bley ke nk sambung belajar di turki? Katannya stam hanya ke mesir, jordan pon x bley..😥😥

  113. faizal says:

    Assalamualaikum ustazah.. boleh email saya. Faizalckoo88@gmail.com.
    Harap Bantuan ustazah dpt selesaikan masalah saya.
    Student diploma poli. In Commerce study.
    Impian dan cita2 dari kecik teringin nk study oversea. In sha allah. Bercadang untuk degree ni. Nk lanjutkan ke oversea.
    Harap. Ustazah email saya ya ^_^

  114. mal says:

    Assalamualaikum,nak tanya ustazah,kalau lepasan asasi uia msih ada can nak ker overseas tak?

  115. Syafiq says:

    Assalamualaikum boleh email saya borang eduloan . Terima kasih .

      1. Nurul ain binti a.hamid says:

        Assalamualaikum ustazah isteri sy merupakan pensyarah dalam bidang mescom,kelulusan ijazah sarjana, dia nk sambung phd tp dia kurang keyakinan dlm diri sbb xtau scholarship for international student mane university yg akk terima,sbb dia kat ape2 kena bi international dulu btl ker ustazah…

  116. Aisyah says:

    Assalamualaikum ustazah. saya nak tanya pendapat ustazah. saya dan kawan kawan saya bercadang nak sambung belajar sama sama kat overseas insyaAllah. jadi, saya nak tanya, kemungkinan untuk kami untuk dapat universiti di luar negara tinggi tak? and, macam mana nak memohon biasiswa luar negara mcm Turkish Goverment Scholarship? dan universiti yg mana yg agaknya sesuai untuk pelajar perubatan? mohon ustazah bantu. Jazakallahu khairan khatira ustazah 😉

  117. shah says:

    assalamualaikum ustzah.. saye mmg tringin nk smbg blaja dkt luar negara.. tpi result trial dgn spm saye x brape nk gempak..ustzah rse boleyh x saye dpt biasiswa ?

  118. yameen says:

    Assalamualaikum. SPM aliran sains anak saya bergred sederhana atas sebab-sebab yang tertentu (Ujian Allah swt).Kini sedang di Ting ^ rendah sains. Soalan saya,sekiranya dia cemerlang di dalam STPM ini,adakah peluang kursus perubatan atau berkaitannya di luarnegara dan diberi biasiswa?

  119. Hadi says:

    Ade x biasiswa di morocco?? Tau x care nk memohon??

  120. muhamad alif says:

    assalamualikum ustazah.. nak tanye sikit kalau saya ada diploma untuk electronic engeenering tapi di bawah program kv masihkah ada peluang untuk saya untuk melanjutkan pelajaran ke luar negara

  121. muhamad alif says:

    assalamualikum ustazah.. sorry ganggu. saya hendak bertanya kalau saya ada diploma untuk electronic techonology tapi di bawah program kv masihkah ada peluang untuk saya untuk melanjutkan pelajaran ke luar negara

  122. muda says:

    Saya nak tanya sikit, kalau dari diploma nak further study luar negara macam mana? Ada ke peluang biasiswa untuk kes macam tu? Sebab yg saya baca kebanyakannya utk master/PhD. Lagi satu program saya ni jarang org ambil (textile technology) search kat Google pun still clueless. Harap dapat bantu. Thanks

  123. arinaafifah says:

    salam sis. macam mana ya adik sis memohon uni istanbul? adakah visa perlu ada sebelum memohon uni online luar negara?

  124. arinaafifah says:

    assalamualaikum ustazah. macam mana ya nak memohon uni istanbul seperti adik sis? mungkin sis boleh membantu saya. email saya, blogaisyahhumaira@yahoo.com

  125. Assalamualaikum ustazah, saya nak bertanya, sekarang saya masih belajar dalam peringkat asasi dalam bidang IT, persoalan selepas saya tamat asasi, adakah peluang nak mohon ijazah ke luar negara tu luas? cth saya asasi IT unisel mohon belajar ke jepun atau seangkatan dgnnya .. reply ustazah amat saya hargai 🙂

  126. farah says:

    assalamualikum…saya nak tnya…macam mana nak mohon Korean Government Scholarship uh ye…

  127. Hananni says:

    Saya lepasan asasi tesl uitm, saya minat tesl / english profesional .masa isi upu saya minta englishlah dari pilihan pertama hingga 11. sekarang upu 2015/2016 dah keluar. saya dapat ijazah drama dan teater unimas. itu adalah pilihan terakhir – saje2 je tapi dapat pulak . bagaimana cara nak tukar ?

  128. sharifah Nor says:

    Assalamualaikum ustazah, anak saya merupakan lepasan spm 2012 ,alhamdulilah mendapat 10A+ dan biasiswa Yayasan Khazanah. Beliau buat A-level di KYUEM dan mendapat tempat di UCL ambil mechanical engineering .Tarikh daftar 28 September. Masalahnya biasiswa ditarikbalik oleh YK kerana tidak mendapat semua A dalam exam alevel. Tp tempat di UCL masih ada. YK suruh cari biasiswa atau pinjaman lain. saya sedang dalam usaha mencari. Mohon pandangan ustazah bagaimana saya boleh dapat bantuan kewangan dalam masa dua bln ini. terima kasih terlebih dahulu atas kerjasama ustazah.

  129. Farizan says:

    Assalammualaikum.. Ustaza kalau mahu jd pensyarah tp mau continue study di Istanbul.. Macammana ye?

  130. khadijah says:

    salam sis..mne yg trdahulu…cri scholarship ke cari university dulu?? ..bila wktu yg sesuai utk amik ielt..fenin bila pk prosedur..tkot bila dpt u tp xjumpe penaja plak

  131. satvir kaur says:

    wow im really impress of your speech. all your journey idea for a clear destination.. im really interest to study overseas in engineering studies but im blur what to do and how to apply

  132. Nadira says:

    Assalamu’alaikum uztazah.. i am so amazed with your achievements, also your family’s MashaAllah. kalau scholarship to Australia to pursue masters, any cadangan? thank you. may Allah continue to bless you and your family. Amin!

  133. Yani says:

    Assalamualaikum ustazah, saya bermunat untuk melanjutkan pelajaran ke luar negara. Tapi saya cuma lepasan asasi uia. Boleh untuk saya apply untuk menyambung degree saya di luar negara?

  134. fisha says:

    Assalamualaikum..saya sekarang di ting5..memang minat nak sambung nelajar di Korea.boleh tanya syarat2 ape yg mesti kite ada utk sambung blajar di sana?

  135. Muhammad Khalbie says:

    Assalamualaikum, ustazah. Bagaimana pula saya sebagai pelajar lepasan SPM?
    Bolehkah saya memohon Universiti di luar negara?

  136. zil says:

    assalamualaikum ustazah. sy ada berniat nak sambung belajar ke korea. sy nak tahu mcm ne dgn procedure pemilihan university? samaada kita sendiri yg pilih atau pihak penaja yg pilih. sy nak sambung pengajian dlm bidang engineering or architecture ke korea. but sy tak tahu selok belok dye. then, kalau dh terpilih kan, kita kena duduk dekat dorm university yg diaorg dah provide or kita duduk kat luar?

  137. JsHoon0117 says:

    hello , nak tanya , mcm mne nak buat permohonan biasiswa dari Korean Government Scholarship ? sy masih bingung heheh mohon respon 🙂 nak bantuan sesangat hehehe

  138. Faiqah says:

    Salam ustazah
    Saya nak Tanya berkenaan Dgn blaja di korea..macam mana ke nk tau kos yg kite amek di iktiraf di Malaysia ? .. Contohnya saya nk amek degree political science kat korea..

  139. nur razani amalia bt abdul razak dan wan noraini says:

    assalamualaikum…saya nak tnye kalau nk biasiswa luar negara ni..spm skurang-kurangnye mesti dpt brape?? lagi satu.. bahasa inggeris mesti hebat la kan..dan ade sebarang temu duga ke utk mndptkan biasiswa ini…terima kasih harap ustazah dpt membantu…saye nakkk sgt blajar ke luar negara… 😀

  140. Sanusi says:

    Ustazah, moron nasihat. Anak saya mengambill jurusan udang-undang melalui JPA selepas tamat A level dan ditempatkan di Univ. Manchester. Tahun pertama mendapat keputusan 49 point dari 60point yang ditetapkan oleh JPA. Sekarang biasiswanya disekat. Kemungkinan anak saya terpaksa balik kerana tiada sumber kewangan dan saya terpaksa membayar gantirugi. Boleh ustazah beri sedikit pandangan untuk saya selesaikan masalah dan kebuntuan ini. Adakah ada pinjaman dari pihak tertentu yang boleh membantu saya

  141. MISS I says:

    Saya nak tanya sikit…sy nie guru baru lepas degree nak terus buat Phd di luar negara klu boleh KOREA sebab sy dpt first class….Saya nak buat dalam bidang pendidikan di Korea tp adakah itu diiktiraf oleh JPA…

  142. farah says:

    assalamualaikum,
    saya baru ting 4 dan sangat mahu untuk belajar di luar negara. tp saya tidak mempunyai banyak kelebihan seperti menguasai bahasa asing, adakah impian saya sukar dicapai?

  143. izzat says:

    salam, i am currently taking foundation in TESL in UiTM. my question is is there any scholarships for degree in TESL overseas?? thank you

  144. assalamualaikum,saya ingin menyambung pengajian sya di USA dalam bdang game design…bagaimana sya mahu apply?

  145. sha says:

    Assalamualaikum saya ingin bertanya saya berminat untuk sambung belajar diperingkat saujana di luar negara bagaimana cara yang membolehkan saya untuk mendapatkan biasiswa? saya masih lagi ditahun akhir dalam diploma culinary art,dan saya berniat untuk menyambung degree dalam pastry & bakery pula.. mohon Encik dapat berkongsi cadagan dan cara yang sepatutnye saya lakukan .. terima kasih

    1. Emeer Sufiq says:

      Biasiswa Yayasan LUC (Lincoln University College) bernilai RM20 juta adalah khusus untuk pelajar yg menyambung ke LUC untuk semua peringkat pengajian. Yayasan Lincoln akan membantu pelajar untuk membiayai yuran pengajian dan penginapan (terma dan syarat).
      Fakta Yayasan:
      1. Hanya 200 tempat saja d tawarkan
      2. Priority untuk ambilan dan pendaftaran 2016 dalam semua peringkat.
      3. Permohonan haruslah di sertakan dengan sijil akademik,borang a dan b (akan diedarkan kepada pelajar).
      4. Menghadiri sesi temuduga yang telah ditetapkan pada 17-21 feb 2016.
      5. Mendaftar penuh untuk program d LUC.
      Mekanisma yayasan:
      1. Membiayai yuran pengajian sehingga 30%.
      2. Membiayai yuran penginapan dan pengangkutan. Di kampus atau sewaktu praktikal.
      3. Membiayai kos perjalanan pelajar dari sabah dan sarawak. (Free ticket flight)
      4. Membiayai peralatan pengajian seperti uniform.
      5. Bagi pelajar asasi:
      A. 100%-20% yuran pengajian d biayai.
      Berminat pm nama, alamat surat menyurat, email dan no telefon, no ic.
      Call/msg/WhatsApp : 0198219626
      email : emeershafiq@gmail. com
      Tarikh tutup permohonan sebelum 16 Feb 2016 untuk Penggal Jan-April 2016.

    2. Emeer Sufiq says:

      Assalamualaikum / Salam Sejahtera

      Biasiswa Yayasan LUC (Lincoln University College) bernilai RM20 juta adalah khusus untuk pelajar yg menyambung ke LUC untuk semua peringkat pengajian. Yayasan Lincoln akan membantu pelajar untuk membiayai yuran pengajian dan penginapan (terma dan syarat).
      Fakta Yayasan:
      1. Hanya 200 tempat saja d tawarkan
      2. Priority untuk ambilan dan pendaftaran 2016 dalam semua peringkat.
      3. Permohonan haruslah di sertakan dengan sijil akademik,borang a dan b (akan diedarkan kepada pelajar).
      4. Menghadiri sesi temuduga yang telah ditetapkan pada 17-21 feb 2016.
      5. Mendaftar penuh untuk program d LUC.
      Mekanisma yayasan:
      1. Membiayai yuran pengajian sehingga 30%.
      2. Membiayai yuran penginapan dan pengangkutan. Di kampus atau sewaktu praktikal.
      3. Membiayai kos perjalanan pelajar dari sabah dan sarawak. (Free ticket flight)
      4. Membiayai peralatan pengajian seperti uniform.
      5. Bagi pelajar asasi:
      A. 100%-20% yuran pengajian d biayai.
      Berminat pm nama, alamat surat menyurat, email dan no telefon, no ic.
      Call/msg/WhatsApp :
      019 821 9626 / 012 420 9725
      email : emeershafiq@gmail. com
      Tarikh tutup permohonan sebelum 16 Feb 2016 untuk Penggal Jan-April 2016.

  146. Rian says:

    Assalamualaikum . saya ingin bertanya , apakah biasiswa yang boleh diperolehi bagi calon yang tidak mengambil subjek matematik tambahan ? dan apakah caranya ?

  147. harlina says:

    assalam…anak saya sekarang dlm sem 4 (akhir), lepas tu sem 5 praktikal. diploma sports science di uitm arau. beliau telah mendapat anugerah dekan bagi ketiga2 3 sem yg lepas, alhamdulillah. bagaimana cara saya nak apply untuk degree ke luar negara? saya dah cuba search universiti di swansea, UK untuk pilihan subjek bagi sports science yg dia minat. saya pun dh cuba cari dalam website jpa. tapi macam tak mesra pengguna

  148. Chucky says:

    Mesti dapat staright A’s ke kalau nak melanjutkan pelajaran ke luar negara ?

  149. mira says:

    ASSALAMMUALAIKUM KAK, SAYA BERMINAT NAK SAMBUNG DI KOREA . SAYA DAH TRY BUKAK BEBERAPA LAMAN WEB. tapi saya tak tahu macam mana nak mohon dan di mana laman web yang sevetulnya. harap akak boleh membantu. terima kasih 🙂

  150. Emeer Sufiq says:

    Assalamualaikum / Salam Sejahtera

    Biasiswa Yayasan LUC (Lincoln University College) bernilai RM20 juta adalah khusus untuk pelajar yg menyambung ke LUC untuk semua peringkat pengajian. Yayasan Lincoln akan membantu pelajar untuk membiayai yuran pengajian dan penginapan (terma dan syarat).
    Fakta Yayasan:
    1. Hanya 200 tempat saja d tawarkan
    2. Priority untuk ambilan dan pendaftaran 2016 dalam semua peringkat.
    3. Permohonan haruslah di sertakan dengan sijil akademik,borang a dan b (akan diedarkan kepada pelajar).
    4. Menghadiri sesi temuduga yang telah ditetapkan pada 17-21 feb 2016.
    5. Mendaftar penuh untuk program d LUC.
    Mekanisma yayasan:
    1. Membiayai yuran pengajian sehingga 30%.
    2. Membiayai yuran penginapan dan pengangkutan. Di kampus atau sewaktu praktikal.
    3. Membiayai kos perjalanan pelajar dari sabah dan sarawak. (Free ticket flight)
    4. Membiayai peralatan pengajian seperti uniform.
    5. Bagi pelajar asasi:
    A. 100%-20% yuran pengajian d biayai.
    Berminat pm nama, alamat surat menyurat, email dan no telefon, no ic.
    Call/msg/WhatsApp :
    019 821 9626 / 012 420 9725
    email : emeershafiq@gmail. com
    Tarikh tutup permohonan sebelum 16 Feb 2016 untuk Penggal Jan-April 2016.

  151. afza says:

    assalamualaikum saya nak tanya semua biasiswa yang ditawarkan boleh diapply oleh pelajar lepasan spm terus ke menggunakan keputusan spm sebab kebanyakkan biasiswa luar negara yang saya lihat tidak meletakkan syarat kelayakan yang terperinci untuk pelajar lepasan spm

  152. Najihah says:

    Salam…sy nak tanya,kalau untuk tesl ada ke? Nampak kebanyakkan nak engineer je…harap daoat tolong saya..terima kasih

  153. nabilah says:

    Saya diberi pilihan utk menyambung pengajian utk degree sama ada di mesir atau di turki dlm bidang perubatan. Setahu saya utk blajar di turki saya kena interview dan kena mahir berbahasa turki. Saya nk tanya susah tak nk belajar bahasa turki? Atau saya patut pergi ke mesir sahaja?

  154. KAMARULARIFFIN says:

    How cool is that saya teringgin nak study at uk or korea or us or china .but saya tak tahu saya nak ambik jurusan apa….waktu sekolah menengah saya ambik ekonomi asas dan perdagangan so ape yang sesuai dengan saya. saya nak jadi lawyer tapi law susah and my english is not that good…nak tanya blh waktu spm bape A and waktu nak study overseas tu are you good in english

  155. Siti Fatimah Azzahra says:

    Akak,saya nak minta pendapat.Kalau macam nak smbung ke mesir,kos pengajian islam untuk ijazah perlu minta biasiswa apa,yang saya tahu zakat hanya yg boleh kami mohon,sbbnya biasiswa lain kebanyakannya untuk lepasan spm.Tapi,jika lepasan stam macam mana ye?

  156. Sofea says:

    Wah nak sgt bertanya kat adik akak tentang korean government scholarship tu😭😭😭😭 mcm mcm soalan nk bertanya.

  157. no name says:

    Assalammulaikum, saya nak tanya semua biasiswa yg diberi oleh kerajaan luar negara tu nak mohon mcm mna ? N mostly wktu bila yg diorng buka permohonan tu ? Kita kena pegi kedutaan ke untuk dpat tahu tentng biasiswa tu ? Mohon bantuan sbb kalau boleh nak mnta yg luar negara punya.

  158. zubaidah says:

    salam ustazah anak saya baru dapat Kolej Matrikulasi Selangor…ini peluang ke 2 untuk dia ke Luar Negara…begitu juga harapan saya….moga dia menjadi contoh kepada adik adiknya….so boleh UP terangkan bagaimana caranya dari sek selepas habis matriks nanti untuk ke oversea…tq

  159. azlan says:

    Salaam ustazah, artikel ni sangat membantu.. tapi saya ada satu soalan.. Saya baru sahaja menamatkan pengajian diploma di UniKL under tajaan MARA.. saya berharap sgt dapat tajaan luar negara utk sambung degree.. ape langkah pertama yang patut saya buat yeaa? terima kasih…

  160. ain says:

    assalamualaikum .ingin saya bertanya tentang bagaimana ingin mendapatkan biasiswa untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang perubatan ke luar negara.btw,saya masih student sekolah menengah.

  161. IKHMAL says:

    Slm ustazah….sye nak tnye…sye ni lepasan spm 2015….tpi sye still bley apply utk dapatkan biasiswa untuk belajar ke luar negara lagi x???….skrng sye sedang belajar diploma lagi….ada cara x untuk sye dpt pergi ke luar negara terus tanpa habiskan diploma sye ini….n result spmsye hanya 6A 4B….layak x untuk sye memohon belajar di luar negara???

  162. muhammad nurul afeq says:

    assalamualaikum , boleh x saya nk mintak biasiswa utk course pilot di luar negara . die bukan diploma mahupun ijazah dan lain2 tp die seperti mengambil lesen kapal terbang. Kos utk mejadi pilot memang mahal dan saya perlukan biasiswa. so mcm mne saya nk mohon biasiswa n scholarships ape yg saya patut dapatkn ? terima kasih.

  163. hafiz says:

    assalmu’alaikum..ustazah…sy sekarang belajar di yaman..tempat pengajian sy tak diiktiraf kerajaan malaysia..adakah ada peluang bagi mendapatkan bantuan kewangan untuk menyambung pengajian sy disana.?sy belajar pengajian islam ala pondok..mintak tunjuk ajar dr ustazah..sbb sy xnak susahkan keluarga.syukron.

  164. adam says:

    assalamualaikum, nak tanya macam mana nak apply untuk dapat tajaan ke turki. saya berminat untuk sambung dalam bidang sejarah turki uthmaniyyah.

  165. Aina Ashikin says:

    salam,boleh x bagi tutorial cara mohon biasiswa do Korean government schoolship.

  166. intan mohd salleh says:

    As salam ustazah, boleh email atau whatsapp saya ,kerana saya hendak meminta pandangan secara peribadi tentang sambung belajar ke luar negara untuk anak saya.

    email saya : intantalib@yahoo.com
    H/P : 019-3526653

  167. Jemalin jain says:

    Assalamualaikum..saya pelajar sosiologi dari sabah ingin meminta pandandagan berkenaan hajat untk menyambung pelajaran ke luar negara.

  168. Affrina says:

    Assalamualikum… Saya nak tanya sikit. x silap saya kalau nak apply scholarships dri luar negara ni risky sbb kita kena make sure kita dah ade tmpt kat university bru drg bgi scholarships. Betul ke tu???? or kita boleh apply then dpt even before kita masuk university?

  169. Nasharudin says:

    Assalamualaikum , saya merupakan pelajar tingkatan 5 , calon SPM 2016 . saya berminat untuk melanjutkan pelajaran ke negara China apa yang Patut saya buat ?

  170. athirah says:

    assalamualaikum dan selamat sejahtera. saya pelajar tahun 3 perubatan di mesir, boleh saya tanya selalunya saudari cari2 sendiri tentang biasiswa atau pinjaman dr google atau dari biasiswa jpa (fb). saya mendapati kesukaran utk mencari biasiswa atau pinjaman secara online. selalu terlepas dr tarikh yg ditetapkan dan tidak mendapat sebarang dr sebarang respon dr pihak penaja kalau saya sempat hantar borang. boleh ke saudari kongsikan cara2 macam mana nk ‘menggoreng’ utk dapatkan biasiswa. terima kasih didahulukan atas masa saudari membaca komen saya:)

  171. nMrhayati binti Mohd Salleh says:

    adakah had umur merupakan salah satu syarat utk memohon biasiswa. walaupun biasiswa dr negara lain. kebiasaannya had umur utk mastwr sehingga 35 thun shj.dan phd sehimgga 45 thun.

    1. qayyum says:

      Assalamualaikum. Saya budak foundation iium & course saya english. Adakah banyak universiti yg menawarkan english as major course & layakkah mendapat biasiswa? Jzzk.

  172. Norhayati binti Mohd Salleh says:

    setahu saya ada had umur yg ditentukan utk memohon biasiswa. Kalau yang berumur 50 thun keatas tidak layak lg utk memohon. kalau biasiswa dr luar negara pun sama jugak ke.

  173. Saya ingt kan nk belajar ke thailand leps spm. Macam mna ya caranya?

  174. syera says:

    assalam ustazah, sy sedang menjalani latihan industri di bidang maritim ,kos yg sy ceburi adalah diploma in marine cargo surveying , sy ingin sekali melanjutkan pelajaran sy di institusi pengajian luar negara . sy cuba mencari info untuk memohon biasiswa cuma sy agak tidak faham dan tidak tahu biasiswa dripada pihak mana yg sesuai untuk bidang ini.. mohon bantuan dripada ustazah..

  175. sunduvan says:

    Terima kasih dengan tipsnya. Ianya amat berguna untuk pelajar-pelajar kita

  176. nurina says:

    Sayangnya adik saya gagal ketika pertama kali memohon Korean Government Scholarship. Tahun berikutnya dia cuba lagi dan alhamdulillah berjaya. Dia baru saja selesai pengajian sarjana muda dalam major English dan minor Business di Ajou University, Suwon, Korea.

    saya nak minta pendapat ttg kos adik ustazah. saya minat sgt dgn kos tu. saya lepasan spm 2016. bolehka sayanak minta tp saya taktau dkt mana saya bole apply tuk le korea. sinse natlamat saya saya dari segi kos dan negara yg saya nak study. adik ustazah mulaai mana ya? olwh ka saya nak mulakan lepas spm? emel saya pelangiberseri99@gmail.com

  177. Nabila says:

    Such an inspiring story !! Thanks for sharing the info. Doakan saya agar dpt melanjutkan pelajaran ke UK atau Korea slps SPM nanti

  178. wafiq azhad says:

    assalamualaikum , sy baru sahaja lepasan spm 2017 . saya berhasrat untuk belajr diluar negara .bagaimana caranya ? saya jugak tidak pasti untuk menceburi bidang yg sesuai dengan saya . mohon bantuab daripda ustzah

  179. Carol says:

    Hello Ustazah, saya baru habis go through blog post ni, makin berkobar2 semangat dan azam nak study abroad ni, and thanks for infos and sharing experiences, sgt motivating. Boleh x email sya kat seriouscarol@gmail.com saya masih ada banyak persoalan mengenai study abroad ni especially scholarships. Terlalu bnyk nk tanya, saya baru nak start from A ni since bru graduate spm 2016, so appreciate sgt2 if boleh contact ngn ustazah melalui email dan ckp psl study abroad secara lebih teperinci (psl cara applu scholarships, websites yg perlu dilayari, kos, persediaan, and etc), basically nak steo by stel.. Saya sgt2 berazam tinggi utk study oversea, sgt2 perlukan advicer berpengalaman mcm Ustazah.

  180. Raie says:

    assalamualaikum ustzh..sy nak tanya yg tntg biasiswa dr luar negara tu ,diorg akn bagi biasiswa kat kita bila kita bljr kat mn2 pun tp mesti dlm negara trsebut ke??

  181. saya says:

    Assalamualaikum.
    Saya nak tanya. Ustazah ada tak list scholarships yang sesuai untuk saya. Saya dah tengok2 sholarships tapi pening la. Ada tak layan web yg ustazah tau mengenai sholarships luar negara ni

  182. Ira says:

    Salam..sy nk tnye sy diploma ambil kos undang-undang..sy nk smbung degree kt luar negara yg mna sesuai utk sy?

  183. assalamualaikum ustazah. sy pelajar matrikulasi semester akhir bg thun 2017. sebenarnya sy ada juga bertanya sahabat2 yg apply ke university di luar negara melalui ucas. tetapi, disebabkan tak dapat biasiswa, diorang tak boleh pergi. sy dah tgok jugak biasiswa2 terkini 2017 untuk smbung di oversea. tapi kbayakannya tak support pelajar lepasan matrikulasi. sy nak tanya, adakah biasiswa mybrainsc sebenarnya hanya utk tggung pelajaran di dalam negara sahaja? dan dekat mana sy boleh cari biasiswa utk tggung plajaran sy kalau permohonan sy ke university luar negara mendapat tempat? saya sgat berharap ustazah dapat memberi respon berkaitan pertanyaan saya ni. boleh hubungi sy di email aqilasyahira324@gmail.com
    terima kasih.:)

  184. Sarah says:

    Assalamualaikum ustazah… boleh ke apply scholarship guna trial spm? Kalau takleh, agaknya bila keluar application utk study overseas? Betul2 selepas keluar result spm ke?

  185. Danial says:

    Kalau lepasan spm boleh tak mohon biasiswa kerajaan turki? Atau mana2 negara lain?

  186. hzrabdh says:

    assalamualaikum ustazah. saya baru lepasan spm 2016, saya bercadang untuk memohon korea government schoarship dalam course culinary. tapi saya masih bingung, adakah saya perlu ada degree baru boleh apply? or saya boleh mengapply sekarang ? saya perlukan jawapan as soon as possible kalau ustazah dapat. terima kasih ustazah.

  187. Muhammad Iqbal Irfan says:

    Assalamualaikum maaf bertanya…
    Saya minat untuk belajar sejarah turki uthmaniyah,sebab saya rasa dengan mengkaji semula sejarah islam kita dapat kembalikan era kegemilangan Islam…
    Boleh tak kalau ustazah share cara2 dan kelayakan yg membolehkan adik ustazah sambung beljar disana…

  188. nor says:

    assalamualaikum ustazah..sy sgt tertarik dengan info ustazah…
    sy dah bekerja n teringin nk smbung master ke luar negara…info ustazah sgt berguna..dh lama nk smbung tapi xtau cara nk cari scholarship..rupa2 byk yg menawarkan scholarship…

  189. nurul farhana bt sakan says:

    Assalammualaikum ustazah….trime kaseh dgn tips yg ustazah berikan….Alhamdullilah…amat berguna kepada saya….saya sekarang sedang belajar ijazah sarjana muda dlm bidang sejarah dan tamadun di uia…..saye berhajat selepas saye tamat pengajian pada tahun hadapan saye ingin melanjutkan pelajaran ke master degree samada dlm bidang philosophy di korea atau sejarah uthmaniyyah di turki….sudikah ustazah memberi tunjuk ajar pada saye tntng tips2 dan kelayakan untuk belajar master degree di kedua tempat ini?

  190. Ainilizyan says:

    Assalamualaikum ustazah, saya majoring dlm bahasa arab dan elective dalam bahasa jepun. Impian saya utk smbg master di oversea. Di jepun ade master dlm bahasa jepun ke ? Tq

  191. nurin says:

    ASSalamualikum ustazah..sy nk tnya..mcm mna adik ustzh smbng bljar ke korea dlm course english..sy btul2 prlukn bntuan ustzh sbb sy dh x de sumber lain..adik ustzh buat preparation di uni mna n adkah dia mndpt biasiswa??

  192. Farhanah says:

    Assalamualaikum ustazah. Saya pelajar 1st year MBBS di University of Mansoura, Egypt. Saya nak tanya macam mana nak dapatkan biasiswa untuk kos saya ni eh? Buat masa ni saya cek zakat selangor freeze, tak tawarkan bantuan pendidikan pada 2017. JPA dan MARA pulak dah tutup. Khazanah pulak hanya tawarkan biasiswa dalam negara sahaja dan tiada biasiswa luar negara ditawarkan. Selain bantuan pendidikan yang saya sebutkan di atas, ada tak alternatif lain yang boleh saya cari dan gunakan? Terima kasih atas kerjasama ustazah

  193. Shahfeeqah salleh says:

    Salam ustazah, adik2 ustazah tu smua yg dpt sambung study ke luar negara tu smuanya lepasan spm ke? Atau lepasan diploma? And saya nak tau, probablity utk lepasan spm sambung study luar negara tu tinggi ke tak eh? Or kena ada diploma sekurang kurangnya baru blh sambung study luar negara?

  194. Nurmira Atira says:

    Assalamualaikum ustazah,saya pelajar tingkatan 5 2017.Saya bercadang nak mohon biasiswa untuk belajar kat luar negara tapi saya tak ambik aliran sains,ada ke biasiswa ke luar negara untuk pelajar bukan aliran sains,subjek tambahan saya kesusasteraan Melayu,perdagangan,tasawwur islam.

  195. Nana says:

    Assalammualaikum, ustazah
    Saya nana… ptg ni tiba-tiba saya terdetik untuk search mcm mn nak dapat biasiswa dan saya terus klik ke blog Ustazah. Saya bukan pelajar yg cermerlang dari awal persekolahan saya. Tapi saya selalu ter inspired dgn org org pandai. Education historical saya bermula dgn dip.interior design alhamdullilah ALLAh rezekikn saya utk graduate walaupun it’s take a long journey. Then, saya continue study saya in bachelor of fine art selepas kawin. Alhamdullilah Allah hadiahkn saya dekan setiap semester best student in fine art m vice chancellor awards.. semua org gambarkan masa depan saya sgt cerah. Saya dapat offer TPM tapi malangnya saya tidak dpt scholarship tu sbb faktor usia. Tapi saya terus kn journey saya dlm dunia academic alhamdullilah Saya baru tamat viva utk master research saya.. tapi saya masih Blum dpt cari kerja memandangkan ekonomi prob. Kawan2 suggest utk saya sambung.. dan saya ada Pasang niat utk sambung di luar negara namun kenkangan saya utk dptkn scholarship sbb ke kurangkn saya utk menulis proposal yg dpt convince penaja. Saya mohon ustazah utk tunjukkn saya bentuk penulisan yang membolehkan saya berjaya mendapatkn scholarship tersebut. Saya betul2 ingin berhijrah n belajar di negara luar.

  196. Nina says:

    Salam ustazah, saya sekarang bljr di institut pendidikan guru kos pendidikan Islam/bahasa arab. Saya berhajat nak sambung bljr ke oversea utk master Dan phd tapi saya x tau nak smbg kos apa. Boleh tak ustazah cdgkan saya kos dan universiti. Saya rasa down sgt sbb saya rasa kos pendidikan Islam ni x dpt nak further study ke oversea

  197. Rohana says:

    Alhamdulilah, terima kasih Ustazah atas perkongsian yg hebat ini, saya minta izin untuk diguna pakai perkongsian ini ya ustazah.

  198. izzan din says:

    assalamualaikum ustazah.saya berminat dalam pengajian islam di darul quran Kuala Kubu bahru atau universti islam arab saudi atau di jordan atau di morroco.buat masa ni saya baru dapat result spm 2017 saya telah mengisi borang permohonan di tempat2 tersebut.apa persediaan saya untuk mendapatkan biasiswa.mohon bantuan ustazah dapat memberi idea.terima kasih diucapkan kepada ustazah diatas kesudian ustazah membantu saya.

  199. imsofancy says:

    I’m 18 years old leaving in Malaysia.
    Thanks for your helpful information.
    I still don’t know what course I should take
    and I personally love to continue my study outside of this country.
    But I don’t really have the time to make a research or anything.
    I’m currently working as a tele-marketer and collector.
    I have a quite good results in SPM, 5A’s and the others are credits.
    So what should I do ?
    thanks and I will always wait for you to respond.

  200. Haziqah says:

    Assalamualaikum ustazah.. Sy ingin bertanya, mcm mana cara ustz tny ttg biasiswa pd kedutaan Iran tu dan ada kena undergo any interviews ke atau ustz terus dpt biasiswa tu? Sy harap sgt ustz reply saya… Terima kasih ustz.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s