Category Archive: Tazkirah

Rahsia Penjagaan Solat pada Awal Waktu


Kita sering mendengar tazkirah tentang galakan mengerjakan solat pada awal waktu. Semestinya Allah memberi ganjaran pahala yang banyak pada mereka yang rajin menepati waktu solat. Selain itu, sebenarnya dari segi saintifik, banyak juga… Continue reading

30 Amalan Yang Boleh Dilakukan Ketika Ramadhan


Ramadhan oh Ramadhan! Ramadhan dah semakin hampir. Jom kita tanam azam untuk memanfaatkan Ramadhan sebaik-baiknya. Salah satu caranya adalah untuk melakukan pelbagai jenis amalan. Tapi tak ada idea/ilham pula nak buat apa kan?… Continue reading

Jamuan Usrah di Ambang Ramadhan


Alhamdulillah, di London saya berpeluang mengikuti usrah bersama kawan-kawan Malaysia yang lain. Selalunya kami akan berjumpa sekali setiap 2 minggu bergilir-gilir di rumah setiap ahli usrah. Pada hari ini, sesi usrah kami agak… Continue reading

Tips for Ramadhan Time Management


May is coming to an end in a few days. Insya Allah we will start fasting in the middle of June. Are we ready for Ramadhan? Although physically we will be a bit… Continue reading

Suka Duka Pengalaman Menjadi Ibu


Secara jujurnya, menjadi seorang ibu memang memenatkan dan mencabar tetapi itu jugalah saat-saat paling indah bagi seorang wanita. Ketika ini, rasa sgt berterima kasih dan terhutang budi pada ibu dan semestinya pada bapa.… Continue reading

Tips to Be Productive with Family During Ramadhan


Ramadhan is getting nearer. I feel excited to ‘meet’ Ramadhan but also nervous because the fasting period in London will be 18-19 hours this year. My wish is to be strong and productive… Continue reading

The Rohingyas: The ‘Palestinians’ of South East Asia?


Malaysians are always passionate in helping Palestine sisters and brothers. If I am not mistaken, I saw an analysis stating Malaysians as one of the highest sponsorsĀ for the Palestinians. Alhamdulillah, at least the… Continue reading

Persediaan Menjelang Ramadhan


Ramadhan bakal menjelang tidak lama lagi. Ada sebulan lebih saja sebelum kita mula berpuasa. Untuk para wanita, dah habis puasa ganti atau belum? Hehe~ Jika belum, cepat-cepatlah ganti dalam tempoh masa yang masih… Continue reading

Nota Bengkel Pengurusan Jenazah (3)


Assalamualaikum šŸ˜€ Kali ini saya mahu kongsikan bahagian terakhir untuk nota bengkel pengurusan jenazah yang melibatkan aspek solat dan pengebumian jenazah. Saya olah sedikit nota yang diambil dari Slideshare untuk menyediakan nota-nota ini.… Continue reading

Berakhlak Mulia Seperti Rasulullah <3


AssalamualaikumĀ šŸ˜€ Apa buktinya kita mencintai Rasulullah? Selain daripada berselawat kepadanya, kita sepatutnya cuba sedaya upaya untuk mengamalkan akhlak Rasulullah. Tapi…sayangnya tak ramai daripada kita yang beramal seperti Rasulullah kan? šŸ˜¦ Apabila saya duduk… Continue reading