Category Archive: Ceritera Keluarga/Kazoku No Hanashi

Pahit Manis Kehidupan di Korea


Puding karamel ni dalam manisnya ada juga rasa pahit yang tersembunyi. Macam itu juga kehidupan di Korea. Manis di Korea ibarat kecanggihan dan kemodenan yang membuat hidupku menjadi mudah dan selesa dan fantastik… Continue reading

Hari Pertama di Tempat Kerja/Makmal


Masih segar di ingatan hari pertama aku menjejakkan kaki ke sini. Prof. atau supervisorku membawa aku ke sini bertemu dengan labmate yang lain. Dalam hatiku, “ Ya.. mereka inilah yang akan aku hadap… Continue reading

Penangan Ilmu Hitam?


Buat pengetahun semua saya belajar di  Ain Shams University, Cairo, Egypt selama 6 tahun. Untuk entry ini, saya ingin menceritakan pengalaman menjadi mangsa sihir (black magic) sekitar June-July 2008. Ketika itu saya sedang… Continue reading

Mendaki Gunung Fuji Beramai-ramai


Kalau melihat poskad-poskad dari Jepun semestinya kita sering mendapati gambar sebuah gunung yang agak semetri antara kiri dan kanannya dan mempunyai salji di puncak. Ketika kecik SB selalu beranggapan gunung tersebut hanyalah ilustrasi… Continue reading

Kosong dan Hilang


Buat kerja part time guide orang Malaysia jalan-jalan kat Seoul bukanlah mudah seperti yang disangka. Bila banyak orang, maka banyaklah ragamnya. Ada yang datang Korea sebab suka drama dan Runningman. Jadi semua tempat… Continue reading

Cerita Makan di Iran


Assalamualaikum, Mari duduk dekat-dekat. Bonda nak bercerita tentang makanan di negara Iran. Bonda tinggal di Iran hampir 5 tahun dan ketika mula-mula bonda sampai sana, memang susah juga bonda nak menelan makanan mereka.… Continue reading

Bubur Kacang Merah Versi Korea


Minggu lepas disebabkan beberapa urusan penting yang hendak diselesaikan, saya terpaksa makan di luar. Saya dan kawan memilih untuk mencuba kedai bubur yang dikenali sebagai bonjuk, 본죽, kedai khas yang menghidangkan beraneka jenis… Continue reading

Makanan ‘Oversea Style’


Makan. Memang tak boleh elak sebab fitrah manusianya begitu. Lebih lebih lagi perkataan “makan” memang berkait rapat dengan asal usul Bahasa Melayu asli. Sewaktu aku menghadiri winter gathering, yang menjadi penyampai ketika itu… Continue reading

Tak Nak Makan Tapi Termakan


Cerita bermula ketika aku masih dalam pengajian di sebuah universiti Jepun pada tahun 2010. Ketika itu aku menuntut di tahun 2 dan aku perlu menghadiri banyak kuliah elektif dan teras. Sudah menjadi budaya… Continue reading

You Are What You Eat


It has been a while since I  wrote anything in Engish. The last time was during my SPM and that was almost 10 years ago. Hahhaha so sorry if my writing sucks, horrible or… Continue reading