Monthly Archive: January, 2016

Music for Thesis Writing


Saya kalau buat kerja memang tak boleh sunyi sangat. Nanti cepat saja terlelap. Hehe. Saya memang perlukan bunyi untuk fokus, sebab tu saya suka pasang muzik instrumental ketika menulis. Kalau kawan-kawan ada yang… Continue reading

A Day Off in the Life of a PhD Student


Hahaha! This is sooooo true! We Phd students always have the anxiety/obsession to always work on our research. It is taunting to think about being separated from the research even for a short… Continue reading

Personal Phrases File


Saya ni bukanlah pandai sangat menulis tesis dalam bahasa inggeris. Terkial-kial juga nak membina ayat, lagi-lagi kosa kata tak banyak. Saya ada terjumpa PDF phrasebook di grup DSG di Facebook. Saya tak beberapa… Continue reading

Mencari Peluang Belajar di Luar Negara ketika Kegawatan Ekonomi


Assalamualaikum, Memandangkan hampir setiap hari saya ada mendapat emel berkenaan biasiswa, maka saya rasa terpanggil untuk berkongsi tips berkenaan peluang belajar di luar negara ketika zaman kegawatan ekonomi ini terutamanya untuk adik-adik lepasan… Continue reading

Dilema ‘First Draft’


Sekarang saya sedang cuba untuk mula menulis dengan serius. Perasaan takut, ragu-ragu dan resah itu sentiasa ada. Betul ke tak aku tulis ni? Macam mengarut je? Memang susah nak ada progress kalau begitu.… Continue reading

What’s Your Word for 2016?


What is your word for 2016? It is sort of a theme for your life all the year long. You can choose either one or more. For 2016, I decided to chose the… Continue reading