Pertandingan Video Dakwah de Facebook (Dakwah Santai Kreatif)


[UPDATED] TEMPOH PERTANDINGAN DILANJUTKAN LAGI SEBANYAK 2 MINGGU LEBIH. OLEH ITU PERTANDINGAN VIDEO DAKWAH DE FACEBOOK INI BERLANGSUNG DARIPADA 11 MAC 2012 SEHINGGA 11 APRIL 2012. JANGAN LUPA SERTAI PERTANDINGAN INI RAMAI-RAMAI DAN SEBAR-SEBARKAN HAL INI KEPADA KAWAN LAIN.SHUKRAN! ^_^

Assalamualaikum para sahabat yang diredhai Allah! \^0^/

Kini tiba masanya untuk kita memulakan pertandingan baru. Alhamdulillah, yahoooooo! hehe. Saya ingin mengucapkan terima kasih yang tidak terhingga kepada semua yang terlibat dalam Pertandingan Poster Dakwah de Facebook. Sambutannya sangat memberangsangkan iaitu sebanyak 871 poster telah diterima. Pats on your back, friends! Bravo! Tunggu keputusannya yang akan diumumkan dalam masa sehari dua ni ye?

Untuk pertandingan kedua anjuran laman rasmi Ustazah Pilihan Firuz di Facebook, saya dengan ucapan murni Bismilaahirrahmanirrahim ingin melancarkan Pertandingan Video Dakwah de Facebook! ~ * yeay* ~

Dengan niat untuk merancakkan aktiviti dakwah dari pelbagai bidang, pertandingan ini diharapkan dapat menarik seberapa banyak penyertaan untuk menunjukkan sokongan terhadap dakwah. Perlu diingatkan bahawa dakwah tidak terhad kepada golongan ustaz atau ustazah, atau aktiviti di surau sahaja malah ia begitu luas, merangkum erti yang lebih global. Dakwah ialah menyeru kepada kebaikan dan meninggalkan kemungkaran. 😀

Inilah masanya untuk kita melihat kreativiti anak muda Islam, generasi yang bakal menggegarkan negara dan dunia Islam secara umumnya, insya Allah. Seperti biasa, memandangkan ini pertandingan anjuran sayasendiri, maka hadiahnya tidak beberapa lumayan.  Harapnya para peserta akan melihat betapa banyak ganjaran pahala yang akan diperoleh apabila video dakwah mereka ditonton dan menyentuh hati orang ramai. Masya Allah! ^_^

Jumlah nilai hadiah untuk pertandingan kedua ini ialah RM500.

Tempat Pertama: RM200

Tempat Kedua:  RM150

Tempat Ketiga: RM100

Saguhati (Video kesukaan ramai): RM50

Walaubagaimanapun saya membuka peluang untuk sesiapa yang sudi untuk menaja serba sedikit hadiah untuk pemenang pertandingan ini. Anggaplah ia sebagai sedekah di samping promosi syarikat/bisnes anda. Individu persendirian pun digalakkan untuk menyumbang tajaan. Sebarang keinginan untuk tajaan, sila hantar maklumat ke emel:upfiruz@gmail.com

Mari kita baca syarat penyertaan pertandingan video dakwah ini. Jom!

1.Pertandingan mencipta video DSK (Dakwah Santai Kreatif) ini terbuka kepada semua orang tidak kira di negara mana pun anda berada.

2. Tiada had untuk bilangan penyertaan.

3.  Penyertaan boleh dilakukan secara individu atau berkumpulan.

4. Setiap penyertaan mesti diupload di laman rasmi Ustazah Pilihan Firuz di Facebook. Cara menghantar/mengupload video ada diterangkan di bahagian bawah post ini* . Video anda akan terpapar di laman rasmi UP Firuz di Facebook. Pastikan anda menghantar maklumat anda ke emel upfiruz@gmail.com sebagai bukti penghantaran video.

5. Video akan dinilai oleh Ustazah Pilihan Firuz dan juri-juri jemputan (juri jemputan akan diumumkan kelak). Sebanyak 20 peratus akan dikira berdasarkan bilangan ‘like’ dan markah selebihnya  akan dikira berdasarkan markah oleh para juri.

6. Pertandingan insya Allah akan bermula daripada hari Sabtu, 11 Mac 2012 sehingga hari Rabu, 11 April 2012

7.Kriteria video:

a) Karya hendaklah asli dan segar. Tidak boleh diciplak. Kalau mengambil inspirasi, itu boleh diterima.

b) Video mestilah mempunyai unsur dakwah. Terpulang kepada kreativiti sendiri untuk menyampaikan mesej dakwah. Tidak semestinya ala-ala ceramah, tidak semestinya perlu ada ayat quran dan hadis. Think out of the box, be creative. Yang penting dakwah itu ertinya menyeru ke arah kebaikan, dan meninggalkan kemungkaran.  Walaubagaimanapun ia tidak boleh menyentuh sensitiviti agama dan budaya serta isu sensitif politik.

c) Panjang video terpulang pada peserta tetapi TIDAK BOLEH MELEBIHI 4 minit.

d) Bebas menggunakan apa saja bahasa dalam menghasilkan video. Seelok-eloknya sediakan sarikata/subtitle untuk video yang menggunakan bahasa selain bahasa Melayu.

d) Boleh menggunakan konsep apa saja dalam penghasilan video seperti ala-ala drama, dokumentari, animasi, berita, dan sebagainya. Be creative!

e) Penghantaran video tidak boleh ditarik balik. Apabila dihantar, pihak penganjur akan menggunakannya untuk promosi pertandingan dan aktiviti dakwah masa hadapan.

f) Setiap penyertaan video, perlu ada tagline ‘Dakwah Santai Kreatif’. Terpulang pada anda untuk meletakkan tagline tersebut dalam bentuk visual(anda taip tagline itu dalam video) atau audio (anda sebut tagline itu dalam video). Ketiadaan tagline dianggap tidak menepati syarat penerimaan pertandingan.

g) Ketika proses upload, pastikan anda menulis ‘title‘ berdasarkan format:

|UP Firuz D.S.K| tajuk video anda

*CARA-CARA MENGHANTAR PENYERTAAN VIDEO 

 Sila ke page rasmi UP Firuz:

http://www.facebook.com/pages/Ustazah-Pilihan-Firuz/232885313444034

 

 Di wall UP Firuz,tekan icon “video”di bahagian “post” ,kemudian ke icon “upload a video”

Tuliskan nama anda(individu atau berkumpulan), alamat email dan tajuk video dalm format:

Nama:……….

Email:……….

Tajuk:……….

“Browse” untuk memilih video yang anda ingin sertakan.

**  1)Mengikut syarat pertandingan,setiap video mesti mengandungi tagline “Dakwah Santai Kreatif” dalam bentuk audio (anda sebut tagline itu) ATAU visual (anda tulis tagline itu)

    2) Panjang video terpulang pada peserta tetapi TIDAK BOLEH MELEBIHI 4 minit

 “Hint” untuk video yang  lawa dan menarik:

Generally, the best format to upload is H.264 video with AAC audio in MOV or MP4 format. H.264 currently offers the best video compression available, and due to file size limitations, this format is the optimal choice for Facebook Video.
To avoid the rescaling of your video by Facebook’s encoder, use a file with the larger edge of the video not exceeding 1280px. If your video is less than 1280px in size on the larger edge, try to keep your dimensions to multiples of 16px for best compression.

Keep the frame rate of your video at or below 30fps.
Use stereo audio with a sample rate of 44,100hz.

Boleh rujuk di sini: http://www.facebook.com/help/videos/uploading

 

Tekan “share” dan “ok” untuk message yang keluar

 

 Bila “message box” di atas muncul,tekan “close window and edit video” untuk langkah seterusnya.

 

Ini merupakan bahagian paling penting dalam syarat penyertaan.

Cara untuk menulis di bahagian “Title” ialah mengikut format seperti

|UP Firuz D.S.K| tajuk video anda

Kegagalan untuk memenuhi syarat di atas akan menyebabkan penyertaan tidak diterima.

 Dengan ini,peryertaan anda sudah diterima.

Untuk maklumat sila hantar maklumat peribadi dan tajuk video anda ke emel: upfiruz@gmail.com

Marilah sertai pertandingan ini beramai-ramai untuk merancakkan arena dakwah di Malaysia. Semoga usaha kita diberikan ganjaran besar oleh Allah ^_^

Sebar-sebarkanlah berita pertandingan ini kepada rakan-rakan lain ya?

See u again~ Wassalam.

Luv: UP Firuz